Kép: Techeblog

Az AirLander 10 nem újdonság, még orra is bukott egy pár éve, az viszont érdekesség, hogy 2025-ben már utasokat is szállíthat. 

Létezik egy AirLander 10 nevű légijármű, amit a Hybrid Air Vehicles gyárt, és leginkább egy zeppelinhez lehet hasonlítani, hiszen tulajdonképpen az is. Nem egy olyan dologról van szó, ami újdonság lenne, hiszen a repülő lustaságként is emlegetett szerkezet, ami egyébként a világ legnagyobb repülőeszköze, már 2016-ban bemutatkozott. Igaz, ez nem volt annyira felemelő, hiszen balesetet szenvedett, már ha lehet annak hívni, ami történt (lásd videó).

Akkoriban még úgy volt, hogy 2021-ben már utasokat fog szállítani, ám az évek teltek, a dolog pedig csak nem haladt előre. Jelenleg úgy tudni, 2025-re tervezik, hogy kereskedelmi forgalomba áll, de ki tudja, mi történik még addig. A 96 méter hosszú AirLander 10 a legénység mellett 18 utas luxuskörülmények közti utazását szolgálja ki. Van bár, konyha, szellős “nagyterem”, és franciaágyas hálószoba is, méghozzá olyan, hogy bármely 5 csillagos szálloda megirigyelhetné.

A kilátásról pedig nem is beszélve, hiszen rengeteg üvegfelület található a léghajón. A hagyományos repülőkhöz mérten mindössze 10 százaléknyi károsanyag kibocsátással rendelkező szerkezet természetesen nem 800 km/h-s sebességgel halad, és nem is 15 000 méteres magasságon, így inkább a nyugodt, szuperkényelmes, relaxációs jellegű utazás élményét kínálja. Tekintve, hogy fel-és leszállásához nincs szüksége futópályára, kellő méretű placc esetén elég sok olyan helyre eljuthat, ahová repülővel nehézkes lenne. Azért azt kíváncsian várjuk, hogy a 2025-ös utasreptetésből mi lesz.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!