A Microsoft szokásához híven idén is elkészítette Digital Defence Report című beszámolóját, amelyből többek között az is kiderül, melyik ország hajtja végre a legtöbb nyugati országok ellen irányuló, állami megbízású hackertámadást. 

A redmondi techóriás legújabb jelentése a 2020 júliusa és 2021 júniusa közötti időszakot öleli fel, és azt vizsgálja, mely országok felelősek a nyugati célpontok ellen irányuló, államilag finanszírozott kibertámadások legnagyobb részéért. A közlésből kiderül, hogy a legtöbb ilyen jellegű támadás Oroszországhoz köthető, az összes attak mintegy 58 százalékáért felelős ez az ország, melyek nagy része az Egyesült Államokban működő kormányzati szervek és agytrösztök ellen irányul, de két másik ország, az Egyesült Királyság és Ukrajna is a kiemelt célpontok között szerepel.

A vizsgálat szerint az Oroszországból érkező támadások jelentős részét, mintegy 92 százalékát az orosz hírszerző ügynökséghez köthető APT29 nevű, Cozy Bearként is ismert hackercsoport hajtotta végre.

microsoft legtöbb hackertámadást
Fotó: Microsoft

A beszámoló szerint Oroszország után Észak-Koreai következik 23 százalékkal, majd pedig Irán 11 százalékkal. Ugyan Kína a nyugati országok ellen elkövetett támadások „mindössze” 8 százalékáért felelős, érdemes megemlíteni, hogy a redmondiak elmondása szerint az esetek mintegy 44 százalékában képesek voltak bejutni a megcélzott hálózatba. Kína után Dél-Korea, Vietnám és Törökország következik a sorban.

Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat semmilyen formában nem tér ki arra, hogy az USA milyen mértékű kormányzati hackertevékenységet végez.

A teljes kimutatás ide kattintva érhető el.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!