Mint amikor részeg a saját visszhangjával beszélget: Mégsem UFO jel jött a űrből

Ami egykor a Proxima Centauri lehetséges jelének tűnt, az valószínűleg csak egy visszhang volt a Földről.

A hozzánk legközelebb eső exobolygóról korábban rejtélyes jeleket véltek felfedezni a csillagászok. A Breakthrough Listen tudósai közelebbről szemügyre vették azokat az adatokat, amelyeket akkor rögzítettek, amikor egy nagy teljesítményű teleszkópot a Proxima Centaurira irányítottak, és sajnos nem idegenektől érkezett. Ami egykor az exobolygó lehetséges jelének tűnt, az valószínűleg csak egy visszhang volt a Földről. A csillagászok, akik a világűrben a földönkívüli intelligencia által létrehozott technológiára utaló jelek után kutatnak, azt mondják, hogy az egyik ígéretes nyom most úgy tűnik, „hamis pozitív” volt.


„A bizonyítékok arra utalnak, hogy a jel emberi technológiából származó interferencia, bár nem tudtuk azonosítani a konkrét forrását”

– magyarázza közleményében Sofia Sheikh, a Breakthrough Listen csapat tagja. A Breakthrough Listen kezdeményezés a földönkívüli intelligencia kutatását segíti, és még 2020-ban az ausztráliai Parkes teleszkópot használó csapat tagjai egy érdekes jelről számoltak be. Ezt akkor fogták, amikor a teleszkópot a Proxima Centaurira, a Naprendszerünkön kívüli legközelebbi ismert égitestre irányították. Miután azonban Sheikh mélyebb elemzést végzett a jellel kapcsolatban, az már sokkal kevésbé tűnt idegenszerűnek, magyarázza Andrew Siemion, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, aki szintén a Listen tudományos csapatát vezeti.

Kép: csillagaszat.hu

Szerinte kétségtelenül az egyik legérdekesebb jel, amivel eddig dolga volt, de kizárható, hogy idegen létformáktól származna. Sheikh hozzátette, a jelek szabályos frekvenciaintervallumokban helyezkednek el az adatokban, és úgy tűnik, hogy ezek az intervallumok megfelelnek a különböző elektronikus eszközökben általánosan alkalmazott oszcillátorok által használt frekvenciák többszörösének. Tehát kimondható, hogy a kozmosz átkutatásának évtizedei után az eredmény még mindig az, hogy „nem földönkívüliek”. De a Breakthrough Initiatives ügyvezető igazgatója, Pete Worden szerint a legújabb jelentés segít a „hamis pozitív” eredmények kiszűrésének további finomhangolásában, hogy legközelebb ne járjanak úgy, mint a Proxima Centauri esetében.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?