Amilyen gyorsan felbukkant, olyan gyorsan semmivé is foszlott a Netflix Squid Game című sorozata által inspirált kriptovaluta, a SQUID. 

Vasárnap még 2865 dollár volt az ára, hétfőn azonban, kevesebb mint két héttel a felbukkanása után összeomlott a SQUID névre keresztelt kriptopénz értéke – írja a Guardian. A jelek szerint a kriptopénz mögött álló fejlesztők lehúzták a rolót, majd mintegy 2.1 millió dollárral leléptek a színről. A Gizmodo szerint már az elejétől kezdve gyanús volt a dolog, a tokent ugyanis csak megvásárolni lehetett, továbbértékesíteni nem.

A tokennel egy online játékban lehetett volna részt venni, amelyet a Netflix túlélő sorozata inspirált. Ez az a széria, amelyben súlyosan eladósodott emberek óriási összeget nyerhetnek, ha cserébe részt vesznek az életre-halálra szóló gyerekjátékokon. A szakértők figyelmeztetik a befektetőket, óvatosan járjanak el, ha kulturális jelenségeken alapuló „mém” kriptovaluták vásárlását fontolgatják.

Sokan próbálnak visszaélni a Squid Game sikerével. Az orosz Kaspersky kiberbiztonsági cég nemrégiben figyelmeztetést adott ki a sorozat nevével visszaélő csalókra, akik a legkülönfélébb Squid Game tematikájú tartalmakkal próbálnak rosszindulatú programokat telepíteni a felhasználók eszközeire. A vállalat szakértői a sorozat debütálása, azaz szeptember közepe óta több tucat rosszindulatú fájlt találtak az interneten, amelyek a népszerű sorozathoz kapcsolódó tartalmakat ígértek, valójában azonban olyan kártevőket tartalmaztak, amelyek segítségével a csalók adatokat és pénzt lophattak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!