Amerikai államügyészek egy csoportja vizsgálatot indított a Meta Platforms ellen, mivel a lehetséges negatív hatások ellenére a cég továbbra is népszerűsíti Instagram nevű leányvállalatát a gyerekek körében. 

A kaliforniai, floridai, kentuckyi, massachusettsi, nebraskai, New Jersey-i, New York-i, tennessee-i és vermonti tisztviselőket tömörítő csoport azzal vádolja a céget, hogy annak ellenéri is népszerűsítik az Instagramot a gyerekek körében, hogy néhány hónapja súlyos vádak fogalmazódtak meg a közösségi oldallal szemben – írja a The Verge. Az államügyészekből álló koalíció úgy fogalmazott: „végére járnak a cég fiatal felhasználókkal való kapcsolatának, leleplezik a jogellenes gyakorlatokat, és véget vetnek a visszaéléséknek“.

A botrányt egy, a The Wall Street Journalben megjelent írássorozat váltotta ki szeptemberben, amely a Facebook korábbi alkalmazottja, Frances Haugen által kiszivárogatott belső dokumentumokból állt. A szivárogtatás nyomán kiderült, hogy az anyacégként működő Facebook (immár Meta Platforms) tisztában van a vállalat ernyője alá tartozó Instagram fiatalokra gyakorolt káros hatásaival.

Szeptember végén az Instagram vezetője, Adam Mosseri arról számolt be, hogy határozatlan időre leállnak a gyerekeknek szánt Instagram fejlesztésével, mert a média és számtalan civil szervezet is félreértelmezte az új oldal szándékait. Bejelentése óta hatalmas felháborodás övezi a 10-12 év közötti fiataloknak készülő platformot, a kritikusok szerint ugyanis kifejezetten veszélyes a gyerekek mentális egészségére és magánéletére, továbbá a képmegosztón terjedő reklámáradatok kapcsán is komoly jogi és etikai aggályok merülnek fel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!