A NASA Mars-járó robotja, a Perseverance megmutatta, milyen különös és rémisztő a naplemente a vörös bolygón. 

Újabb fotót küldött a Perseverance marsjáró, a szokatlan felvételt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) osztotta meg a marsjáró Twitter-oldalán, ahol azt írták, hogy a folyamatos munka mellett, néha az égre is érdemes feltekinteni. A városi terepjáró méretű jármű idén februárban landolt a Jezero-kráterben, azzal a céllal, hogy az égitest geológiájának és klímatörténetének vizsgálatával bizonyítékot találjon az élet egykori jelenlétére a Marson. A Perseverance rover munkába állása óta folyamatosan küldi haza a különleges fotókat és videókat, nem is olyan régen egy szokatlan, kissé borzongató naplementét sikerült lencse végre kapnia a Marson.

A felvételen az láható, amint a Nap hátborzongató szürkés-kékes fénnyel lebukik a Jezero-kráter hegyei mögött.

Nem ez egyébként az első alkalom, hogy egy ember által készített szerkezetnek sikerül lefotóznia a marsi naplementét, korábban már több oda küldött robot is készített fotót az egyedi jelenségről, például az InSight és a Curiosity is. A mostani képen érdekeség, hogy az általában kékes színű naplemente szürkés árnyalatot öltött, a NASA magyarázata szerint azért, mert tisztább volt az atmoszféra. A marsi naplemente legtöbbször kékes színű a légkörben lévő finom pornak köszönhetően.

A Perseverance néhány hete igen komoly felfedezést tett: kiderült, hogy a rover által készített felvételek alapján alátámaszthatóak a korábbi feltételezések, miszerint a Jezero-kráter egykoron, mintegy 3.7 milliárd évvel ezelőtt vízzel teli tó lehetett. Munkája azért is bír különösen nagy jelentőséggel, mert az általa visszaküldött üledékekben és mintákban az ősi vízi élet lehetséges nyomait keresik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!