A Huawei novemberben dobta piacra egyik legújabb viselhető okoseszközét, a Watch GT 3 okosórát, ami okos és az üzemideje is jó, ráadásul elegáns, 42 mm-es változatban is létezik, így végre a kis méretű, vékony női csuklón is jól mutat.

Továbbra is nagy divat az okosórák viselése, a Huawei pedig már jó ideje csinosítgatja, fejlesztgeti viselhető okoseszközeit, amelyek eddig többé-kevésbé mindig elnyerték a tetszésünket. Most éppen a Watch GT 3 érkezett be tesztelésre, ami első ránézésre úgy fest mint egy klasszikus, elegáns karóra, csakhogy a 42 mm-es átmérőjű eszközön egy 1,32 hüvelykes kijelző található.

Az okosóra klasszikus, kifinomult megjelenést kapott, előlapja rozsdamentes acélból, hátlapja polimer szálas kompozit anyagból készült, ami pedig a méreteit illeti, a Watch 3 Próval (a teszt ide kattintva olvasható) ellentétben ez jóval keskenyebb és könnyebb, így a kisebb csuklóval élők számára is jó választásnak tűnik. A készülékház oldalán két gomb kapott helyet: a nagyobb tekerős gomb egy 3D forgó korona, amellyel a felhasználói felületen tudunk navigálni, a másik lapossal pedig a beállított gyorsmenüt érjük el, a mi esetünkben például az edzés funkciót.

Klasszikusokat idéző, elegáns okosóra.

A Watch GT 3 42 mm és 46 mm méretben, négy szíjjal érhető el, hozzánk a kisebb, arany Milanese szíjjal készült változat jutott el. Az óra első és sokadik ránézésre is minőséget, eleganciát és kidolgozottságot sugall, a csuklóra tökéletesen illeszkedő óraszíj érezhetően a prémium ligát képviseli, és ez nem csak küllemben, de kényelemben is érezhető. A csodaszép mágneses szíj megoldásért külön jár a plusz pont a tervezőknek.

A csuklómozdulattal történő aktiválás természetesen ez esetben is működik, tehát elég csak egy határozott mozdulattal magunk felé fordítani az órát, és az magától „felébred”, megjelenik az alap képernyő. Az órára egyébként több mint ezer különböző grafika tölthető le, így mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illőt. Az ünnepi hangulat jegyében a rendelkezésünkre álló dizájnok közül egy, az óra stílusához kevésbé illő, ám annál cukibb, karácsonyi óralapot telepítettünk.

Karácsonyi számlapokat is letölthetünk.

A klasszikus külső modern belsőt takar, tehát a Watch GT 3 minden olyan funkcióval rendelkezik, amit egy okosórától manapság elvárnánk. Fitnesz- és egészségfunkciói akár százféle edzésmódot támogatnak, van pulzusszám- és véroxigénmérő (SpO2), továbbá stressz- és alváskövetés, valamint testhőmérséklet mérés is. 

Ami a pulzusmérőt illeti, nyolc fotodiódával és két fényforrással többet pakoltak a készülékbe, így elvileg a korábbinál pontosabb egészségügyi adatokkal képes szolgálni, ugyanakkor az EKG-val és a vérnyomásmérővel továbbra is adósak maradtak, reméljük egyszer majd ezek is bekerülnek a repertoárba. A szenzorokra visszakanyarodva: ugyan a tesztidőszak alatt valóban a korábbiaknál pontosabb pulzusadatot adott az eszköz, még így is akadt példa olyanra, hogy az óra egyértelműen pontatlan, hibás eredményt mutatott.

A kötelező elemek (lépésszámláló, megtett távolság, elégetett kalória, időjárás, sebesség- és távolságmérés, stb.) mellett kétsávos GPS-vevővel is rendelkezik az óra, továbbá a beépített hangszórónak és mikrofonnak köszönhetően bluetooth-on keresztül telefonálni is lehet vele. Az óra hangja egyébként szuper, telefonálás közben végig jól érhető volt a beszédhang, és a másik oldalról sem érkezett panasz érthetetlen, zavaró vételre. Külön tetszett, hogy az okosóra mutatja a napfelkelte és a naplemente idejét, valamint a különböző holdfázisok megjelenését is támogatja.

huawei watch gt 3
A különböző holdfázisokat is követhetjük vele.

A Watch 3 és a Watch 3 Pro okosórákhoz hasonlóan a legújabb modell is Huawei saját operációs rendszerét, a HarmonyOS-t kapta meg, ami sajnos továbbra sem tökéletes. Ugyan érezhetően egyre kevesebb a kompromisszum, amit meg kell kötnünk a használata közben, a szofteres háttér még mindig nem az igazi, továbbra is vannak programok, amelyek hiányoznak a repertoárból, és az egészségügyi adatok exportálása is bonyodalmas.

Az akkumulátor kapacitását tekintve, a Watch GT 3 kifejezetten jó, mondhatni kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet: a nagyobb modell tipikus használat mellett 14 napig is bírja szuflával, de fokozott igénybevétel esetén is nyolc napig képes támogatni az aktivitásainkat. Kistestvére körülbelül hetente szorul töltésre, folyamatos igénybevétellel pedig körülbelül 4 napot bír ki. Tölteni egyébként a dobozban található USB-A típusú, vezetékmentes töltőkoronggal lehet, amivel 0-ról 100-ra bő 2 óra töltődik fel az eszköz, de akinek van arra alkalmas eszköze, az vezeték nélküli töltéssel is táplálhatja.

A Huawei új okosórája esetében érezhetően a dizájnra helyeződött a hangsúly: persze a szépség szubjektív, de a Huawei Watch GT 3 egy igényes és kifejezetten elegáns eszköz lett, amit öröm a csuklón hordani, és kis túlzással élve, szinte a megválás is fáj tőle. Ugyan az EKG-t és a vérnyomást-mérést továbbra sem kapjuk meg, és a szoftveres háttér sem tökéletes, tudás tekintetében minden szinten hozza a kötelezőt, az üzemideje pedig egyenesen szuper, összességében tehát egy igencsak jól sikerült, magas színvonalú okoseszköz, aminek egészen biztosan sokan örülnének a fa alatt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Külalak
Teljesítmény
Innováció
Ár-érték arány
huawei-watch-gt-3-tesztA Huawei Watch GT 3 választott óraszíjtól függően 99.990 Ft-os ajánlott fogyasztói ártól érhető el, ami ugyan nem kevés, de figyelembe véve a korrekt funkció-választékot, a kiváló üzemidőt és a minőségi anyaghasználatot, már közel sem tűnik irreálisan soknak. Bár a HarmonyOS rendszerrel továbbra is akadnak gondok és az EKG-t és a vérnyomásmérést sem kapjuk meg, mindent egybevéve a Watch GT 3 egy, a mindennapokban remekül használható, mutatós darab, amely a telefon kiegészítésére és sportolás mellé egyaránt kitűnő.