A szupergyors otthoni internet nem csak a szolgáltatón múlik

Korábban írtunk már a TP-Link Deco családjáról, ami remek megoldás lehet az otthoni vezetékmentes hálózat fehér foltjainak lefedésére. Ennek a rendszernek a legújabb verziója járt nálunk egy gyors viziten, amelynek során megállapítottuk, hogy ez a megoldás még mindig nagyon hasznos. Csak most még Wi-Fi 6 is van benne.

Kicsomagolás

Az szerkesztőségbe érkezett készülékek egy dologban az első pillanatban elütöttek a korábbi szettől, mégpedig a méretükben. Ezúttal ugyanis nem egy lapos korongokból álló triót vehettünk ki a dobozból, hanem három, jól megtermett, fehér hengert. Az alapvető funkciók viszont ugyanazok.


TP-Link Deco X20

Mindegyiken van két-két Ethernet csatlakozó a tápcsatin kívül, amelyek ki- és bemenetként is működhetnek, USB viszont sajnos egyiken sincs, így média/adattároló megoldásként hálózati funkciókkal felvértezett meghajtót, vagy NAS-t ajánlunk.

Beállítás

A beállítási procedúra a világon semmiben nem különbözik a korábbi tesztünkben leírtaktól. Az okostelefonra telepíthető Deco app segítségével pofonegyszerű az egész. Bármelyik egység lehet központi egység, amit rácsatlakoztathatunk akár a routerre, akár simán a bejövő netkábelre – a rendszer modemként is képes működni – és attól függően, hogy kell-e jelszót megadni, vagy nem egy pár perc alatt el is készül a hálózatunk.

TP-Link Deco M9 Plus

Akkor már csak hozzá kell párosítgatni a további Deco készülékeket, ami szintén az app segítségével működik.

Ha ezzel megvagyunk észre fogjuk venni, hogy a Wi-Fi jelerőssége drámaian megnövekedik egy hatalmas területen. A három eszköz szinte szinergia hatást mutat, így ha egy lakás különböző pontjaira elhelyezzük őket, akkor az adott egység körül is erősebb lesz a jel, mintha az egységet egyedül használnánk.

Wi-Fi 6

A rendszer a korábban vizsgált Deco M9-es rendszerhez képest a Wi-Fi 6-képességével tűnik ki. De mi is az a Wi-Fi 6? Az elnevezésben a 6-os szám a Wi-Fi szabványok hatodik generációját jelenti, amelyet 2018-ban mutattak be, főként a vezeték nélküli, hálózati torlódások okozta problémák megoldására. A Wi-Fi 6-ot úgy alakították ki, hogy maximálisan kielégítse a magas minőségű hálózati kapcsolat iránti szükségletet, amelyet nagy méretű alkalmazások és filmek, videótelefonálások, valamint online játékok generálnak.

TP-Link Deco Wi-Fi 6
Akár egyszerre hat szálon is kommunikálhatunk.

5 évvel korábban a 11ac Wi-Fi (azaz a Wi-Fi 5) már 2,8-szer gyorsabb sebességet produkált az elődjéhez képest, de az okosotthonokat jellemző eszközök és az IoT elterjedésének köszönhetőn a Wi-Fi új kihívásokkal szembesült. Míg a Wi-Fi 5 a sebesség növelésére összpontosított, addig a Wi-Fi 6 az egyidejű eszközkapcsolatot is támogatja a vezeték nélküli hálózat használhatóságának csökkenése nélkül.

Wi-Fi 6
Az a kis 6-os ott Wi-Fi jel jobb sarkában.

A Wi-Fi 6 stream sebességét 1,2 Gbps-ra emelték, ami 20%-kal gyorsabb, mint egy gigabites Ethernet-kábellel történő csatlakozás során. Ha az elméleti maximális sebességet vesszük figyelembe, akkor a Wi-Fi 6-tal 9,6 Gbps sebesség érhető el, a Wi-Fi 5 ehhez képest 6,9 Gbps-ot produkálhat (laboratóriumi körülmények között).

Extrák

A Deco rendszer mobilon, vagy számítógépről is elérhető és ezen a felületen érhetjük el a különböző extrákat. Az a TP-Link HomeCare rendszere, melyben találunk vírusírtót, ami a komplett hálózati forgalmat folyamatosan monitorozza. Találunk még itt szülői felügyeleti rendszert is, ami blokkolja a nem megfelelő tartalmat és korlátozza az interneten töltött időt.

Összegzés

A TP-Link X20-as routerből épített rendszer egy teljes mértékben kompromisszummentes hálózatot teremt meg otthonunkban, a hálózat ereje és sebessége is soha nem látott szintre ugrott nálunk még a lakás legeldugottabb zugaiban is. Attól függően, hogy a lakás/ház mekkora és milyen vastagok a falai, választhatunk két, vagy három készülékes szettet (ezekhez aztán vehetünk még további kiegészítőket természetesen).

A három egységgel a gyártó szerint maximálisan 650 négyzetméteres területet tudunk lefedni

(nálunk 90nm-es, bálvárosi lakásban, jó vastag falak mellett két készülék már bőven elég volt), ami azt jelenti, hogy nagyon kevés szituációban lesz ez a rendszer kevés. Ennek megfelelően a picivel 100 000 forint alatti ár már nem is tűnik olyan rettenetesnek.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?