Úgy jönnek ki a gyerekek az iskolából, hogy a legalapvetőbb dolgokkal sincsenek tisztában. Például, hogy ne mutogassák magukat idegeneknek, vagy hogy ne szelfizzenek egy vasúti szerelvény tetején….

Az iskola elméletileg arra szolgálna, hogy a többé-kevésbé értelmes gyerekek fejébe szakemberek olyan dolgokat töltögessenek, amiket azok később használni tudnak az életben. Az írás-olvasás okés, és az is fontos, hogy valaki tudjon nyökögni valamilyen idegen nyelven. De az is tény, hogy egy csomó TÉNYLEG FONTOS dologról szó sem esik, helyette viszont egy csomó totál felesleges marhaságot kell bebiflázniuk. Gyakorlatilag már minden gyerek a telefont nyomkodja, a gépet püföli, de azzal senki sem foglalkozik, hogy megmutassa nekik a kütyüzés veszélyeit.

online veszély

Egy csomó helyen a szülők sincsenek tisztában a dolgokkal, vagy egyszerűen már nincs idejük ezzel is foglalkozni. Ennek köszönhetően pedig a gyerekek közül egy csomóan egy eltévedt kisbárányként tévelyegnek a való életben, ami a sok ragadózó miatt kábé olyan, mint egy csapdákkal telepakolt dzsungel.

online veszély

Az egész onnan jutott eszembe, hogy a napokban hallottam egy egészen durva sztorit, aminek a hallatán csak a fejem tudom fogni. Egy ostoba, felelőtlen döntés, és egy egész család élete kisiklott, pedig ezt is meg lehetett volna előzni, ha a suliban nem a kovalens kötést verték volna a fejébe, hanem, hogy mennyit ér egy szelfi, és hogyan működik az elektromosság….Szóval jöjjön 5+1 dolog, amit tanítani kéne az iskolában, ahelyett, hogy a gyerekekkel bemagoltatnák a telefonkönyvet!

Ne küldj meztelen képet senkinek magadról!

A szerelem vak, a tiniket könnyű behálózni a különféle chatszolgáltatások segítségével. De tényleg mindenkinek a fejébe kéne verni a legsúlyosabb példákkal, hogy ne csináljon magáról intim fotókat, amiket aztán megoszt másokkal.

Ha zsarolnak, szólj!

Ha valakit elkezdenek online zsarolni valami miatt, akkor azt sohase fogják abbahagyni. A delikvens pedig egyre nagyobb szarba ássa magát. Szóval minden gyerek fejében tudatosítani kéne, hogy már a legelején szóljon  a szüleinek/tanároknak/kékeknek. Legfeljebb kap egy irgalmatlan lecseszést, de az még mindig jobb, annál, mint ami később jöhet.

online veszély

Ne fenyegess senkit az interneten!

Nincs annál szánalmasabb, mint amikor egy magát arctalannak gondoló monitorrambót megtalálnak, és élőben kell adnia a „fejlevágást” meg a „kurvaanyázást”. Az ilyen sztorik vége szokott az lenni, hogy valakit nagyon durván megaláznak vagy megruháznak és rosszabb esetben még fel is veszik az egész büntetést.

Ne tölts le semmit gyanús oldalakról!

A gyerek csak egy ingyenes játékot szeretett volna, de a papa személyes adatait kapták cserébe a kiberbűnözők…

online veszély

Ne áruld el, hogy nyaraltok!

Az a gyerek, aki éppen azzal villog az Instán vagy a Facen, hogy az egész családjával Görögbe’ nyaral, gyakorlatilag tűzijáték rakétákkal írja fel az égre, hogy üres a kecó, mehetnek a betörők, és még pénzük is van.

online veszély

Ne készíts „veszélyes” szelfiket!

Sok fiatal azzal akar bevágódni a társai előtt, vagy sztár lenni a világhálón, hogy veszélyes helyeken készít magáról fotót a telefonjával. Ezek azok a srácok, akik felmásznak a tornyok tetejére biztosítókötél nélkül egy hülye kép miatt, vagy a vasúti kocsik tetején parádéznak a villamos vezetékek közvetlen közelében…..

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!