Lekapcsolta magát a NASA leszállóegysége

Egészen pontosan fogalmazva a NASA InSight biztonságos üzemmódba kapcsolt egy porvihar miatt. 

A Marsra leszálló minden robot felfedezőnek meg kell küzdenie a bolygó híresen poros körülményeivel. és ez történt most az InSighttal is, amely 2018-ban érkezett meg a Mars felszínére. Az egység január 7-én kapcsolt biztonságos üzemmódba, miután egy porvihar jelentős mértékben csökkentette a beérkező napfény mennyiség, ami a napelemes működéshez szükséges. A misszió csapata január 10-én újra kapcsolatba lépett az InSighttal, és megállapította, hogy annak energiája stabilan tartja magát, és bár alacsony, de nem valószínű, hogy lemeríti a leszállóegység akkumulátorait. A NASA nem most szembesül először ezzel a problémával, hiszen 2018-ban egy bolygóméretű porvihar vetett véget az Opportunity marsjáró munkájának. A mostani porvihar tartósan befolyásolhatja az InSight energiaellátását, ha még több részecske rakódik le a paneleken.


NASA
Kép: NASA

Ugyanakkor szerencsés esetben a vihar talán segíthet is a leszállóegység helyzetén. A porviharok forgószelei és széllökései idővel segíthetnek megtisztítani a napelemeket, ahogyan a Spirit és az Opportunity marsjárók küldetései esetében is. Ugyanakkor az InSight mélységi L-érzékelői számos elhaladó forgószelet észleltek eddig, de egyik sem tisztított meg a szükséges felületeket. A NASA tavaly 2022 végéig meghosszabbította az InSight küldetését. A leszállóegység most úgy várja ki a porvihart, hogy felfüggeszti a tudományos munkát, és csak az alapvető funkcióit tartja fenn. A csapat reméli, hogy a vihar enyhül, és a jövő héten feléleszthetik a leszállóegységet a biztonsági üzemmódból. Az InSight értékes információkkal szolgál a marsi rengésekről és arról, hogy mi zajlik a bolygó felszíne alatt. Az űrügynökség reméli, hogy átvészeli a vihart, és készen áll arra, hogy újra belevesse magát a tudományos feladatokba.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?