A tudósok egyelőre értetlenül állnak egy néhány évvel ezelőtt észlelt égitest előtt, amely meghatározott időközönként, egészen pontosan 18 percenként felvillant, majd eltűnt a szemük elől. 

Még 2018-ban, a Curtin Egyetem kutatói fedezték fel azt a különleges égitestet, amely valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag 18 percenként, átlagosan 30-60 másodpercre „felvillant”, azaz rádióhullámokat sugárzott magából. A Nemzetközi Rádiócsillagászati ​​Kutatóközpont közelebbről is megvizsgálta az objektumot, és arra a megállapításra jutott, hogy egy teljesen új típusú égitestet sikerült felfedezniük.

Ez az objektum a megfigyeléseink alatt hol eltűnt, hol pedig előbukkant – mondta Natasha Hurley-Walker, a kutatást vezető asztrofizikus. „Ez teljesen váratlan volt, és egy kicsit kísérteties is egy csillagász számára, mert az égvilágon semmi sem ismert, ami ezt csinálná.”

Mielőtt sokan földönkívüli létformákat sejtenének a dologban, a kutatók gyorsan le is hűtötték a kedélyeket, és elmondták, hogy semmi ilyenről nincs szó. Bár az égitest működése valóban számtalan kérdést vet fel, minden bizonnyal egy magnetár, azaz egy rendkívül erős mágneses térrel rendelkező neutroncsillagról van szó, amely a szokottnál jóval lassabban mozog, és amelyet korábban még nem sikerült észlelni. Ezen égitestek egyébként általában nem túl nagyok, cserébe viszont rendkívül sűrűek, egy teáskanálnyi magnetár akár több milliárd tonnát is nyomhat a földi gravitációs mezőn.

A Földhöz csillagászati szempontból viszonylag közel, mindössze 4000 fényévnyire található objektum már nem sugároz rádióhullámokat, ám felfedezése így is komoly tudományos előrelépést jelent, ugyanis ez lehet az első olyan alkalom, hogy egy nagyon lassan forgó neutroncsillagot, azaz egy ultrahosszú periódusos magnetárt sikerült észlelniük a kutatóknak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!