Magyar áldozatai is vannak a nagyszabású mobilos csalásnak

A Dark Herring nevű akció jó eséllyel minden idők legkiterjedtebb okostelefonos csalása volt, melynek során több mint 100 millió készüléket sikerült megfertőzniük a kiberbűnözőknek. 

Az elmúlt években nagyon sok olyan esetről hallunk, melynek során ismeretlen csalók legálisnak tűnő alkalmazásokon keresztül próbálnak meg pénzt vagy személyes adatokat szerezni a gyanútlan felhasználóktól. A kiberbiztonsággal foglalkozó Zimperium nemrég közzétett tanulmányában minden idők legnagyobb mobilos csalásának titulálta a Dark Herringnek elnevezett akciót, amelynek során a kiberbűnözőknek mintegy 470 rosszindulatú alkalmazást sikerült feltelepíteniük a Google hivatalos digitális boltjába, a Play áruházba.


A problémás appok között ingyenes játék, képszerkesztéssel kapcsolatos program és más egyéb apróság is volt, amelyek mindegyike ellátta egyébként a feladatát, ráadásul közvetlenül vírus sem volt benne, ezért is fordulhatott elő, hogy a Google szűrőrendszerén vígan átjutottak. A baj akkor kezdődött, amikor az appok a telepítést követően üzenetet küldtek a felhasználónak (természetesen mindenkinek a saját anyanyelvén), majd elirányították egy oldalra, ahol „ellenőrzési célból” elkérték a telefonszámát. Ezzel a lépéssel a csalóknak már sikerült is feliratkoztatniuk a felhasználót egy előfizetésre, és mivel többnyire nem nagy összegeket emeltek le a számlájáról, sokaknak fel sem tűnt, hogy csalás áldozataivá váltak.

A szóban forgó alkalmazásokkal több mint 105 millió Android-eszközt fertőztek meg világszerte, és ezzel akár összesen több száz millió dollárral is megrövidíthették a felhasználókat. A csalásban 70 érintett országot találtak, köztük Magyarországnak is voltak kárvallottjai.

A problémás alkalmazások listája ide kattintva érhető el.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?