Újra több CD-t adnak el, mint „bakelitet”

A Vaterán tavaly már több CD fogyott, mint vinyl lemez. Lejátszóeszközből viszont a magnódeckek és a hagyományos lemezjátszók a legnépszerűbbek, a CD-lejátszóknak csak a harmadik hely jutott.

Míg a Tesco nemzetközi anyacége néhány napja bejelentette, hogy a gyenge kereslet miatt fokozatosan eltünteti majd áruházai polcairól a CD-ket, a Vatera épp az optikai lemezen kiadott albumok iránti kereslet stabil növekedését tapasztalja már két éve. Ami egyébként azért is érdekes, mert például a Sony Playstation 5 le sem játssza már ezt a formátumot. Úgy, hogy a Sony volt a CD egyik kifejlesztője a Philips mellett.


CD, lemez, Marantz, zene

Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a CD hangzása napjainkban is elég jónak számít (a streamingszolgáltatók esetében a hasonló minőség sokszor még extra szolgáltatás), ugyanakkor sokkal rugalmasabban lehet használni a virágkorát élő vinylnél, amit többnyire csak otthon lehet feltenni meghallgatni.

Eddig a bakelit volt (újra) menő, most megint a CD

2019-ben és 2020-ban a Vaterán a bakelitlemez volt a legnépszerűbb fizikai zenei hordozó, 2021-ben viszont a CD vette át a vezetést. Tavaly a zenei CD-k eladásai 15 százalékkal nőttek a piactéren, a járványt megelőző 2019-es évhez képest azonban több mint 35 százalékkal több zenei CD fogyott 2021-ben, míg a vinylek eladásai közel 20 százalékkal  estek vissza.

2021-ben közel 31 ezer darab zenei CD talált gazdára a Vaterán, utoljára 2011-ben fogyott hasonló mennyiség (abban az évben több mint 33 ezer darab CD kelt el a piactéren).

Így alakult a fizikai adathordozón elérhető zenei kiadványok eladási tranzakcióinak száma a Vaterán:

2019 2020 2021
zenei CD-k[1] 22 804 db 26 923 db 30 813 db
vinyllemezek 23 670 db 27 240 db 21 848 db
műsoros kazetták 3 603 db 3 227 db 4 176 db

A forgalmi statisztikák szerint a vaterázók egyre magasabb árat is hajlandók fizetni egy-egy CD-ért: három évvel ezelőtt még átlagosan bruttó 1590 forintért vettek meg egy albumot, 2021-ben viszont már több mint 2000 forintot is adtak egy-egy lemezért.

Tavaly a legtöbben rockzenei albumokat rendeltek CD-n a Vateráról (közel kilencezer darabot), de a popzenei kiadványból is csaknem hétezer fogyott, míg a harmadik és negyedik legnépszerűbb stílusnak a metál és az elektronikus zene számít – ezek azonban csak 2-2,5 ezres eladásokat generáltak éves szinten.

CD, vinyl vagy streaming? Mindhárom!

Magyarországon összességében csökken a CD-n eladott zenei albumok száma – derül ki a  MAHASZéves összesített adataiból:  2019 és 2020 között közel 22 százalékkal, 577 328 darabra csökkent ezek eladása. A vinyllemezen kiadott zenei albumok hazai eladásai 156 ezres és 157 ezres darabszám között stagnáltak ugyanebben az időszakban a MAHASZ szerint.

„A streaming bevételek további emelkedése ugyanakkor egyértelműen jelzi: a zene nem áll meg, csak a fogyasztási szokások változnak” – kommentálta a fizikai hanghordozók újra népszerűvé válását Szűts László, a MAHASZ elnöke.

Ezzel szemben a Vaterához hasonlóan az amerikai zenepiacon is növekedett a CD-k eladása.

Az MRC Data számai szerint: erre 2004 óta tavaly volt először példa. A brit piacon a tavalyi utolsó negyedévhozott növekedést ebben a szegmensben, jelentős részben az ABBA negyven  év után kiadott új albuma, a Voyage népszerűségének köszönhetően, de olyan mai előadók albumai is kelendőek ebben a formátumban, mint Ed Sheeran vagy Adele.

A Vatera legdrágábban elkelt zenei CD-i

2010 óta a legdrágábban – 380 ezer forintért – egy mintegy háromezer darabos, vegyes stílusú, single-CD-gyűjtemény talált gazdára a Vaterán, de vásárolt valaki 250 ezer forintért (tehát 500 forintos darabáron) teljes hardrock-kollekciót is.

A magyar előadók közül kiemelkedő áron talált gazdára Vincze Lilla 1993-as koncertalbumának egy példánya (közel 157 ezer forintért), illetve a Pokolgép Adj új erőt! lemezének 1991-es kiadása (100 ezer forintért) Ezen kívül Zoltán Erika, valamint a Groovehouse együttes diszkográfiája is magas, egyenként 120 ezer forint körüli áron talált vevőre.

Visszatérőben a műsoros kazetta is

A Vaterán a műsoros kazetták eladásai is csaknem 30 százalékkal emelkedtek tavaly, ez a  formátum egyelőre csak a negyedét-ötödét teszi ki a másik két formátum eladásainak.  Ugyanakkor a hifi lejátszók közül a magnódeckeket vásárolták a legnagyobb számban az utóbbi három évben a vaterázók (évente átlagosan közel ezer darab talált gazdára).

CD, lemez, Marantz, zene

Kazetták lejátszására alkalmas hifiberendezést nem feltétlenül régi felvételek visszahallgatására lehet csak használni, a független zenészekre fókuszáló Bandcamp online zeneáruházból évek óta lehet új gyártású műsoros kazettákat is rendelni a CD-k, bakelitek és digitális kópiák mellett.

A Vaterán a bakelitlemezjátszók három éve fixen a második, a CD-játszók a harmadik helyen állnak, bár a negyedik legnagyobb tranzakciószámú “egyéb” kategóriában már digitális zenelejátszók is megtalálhatók.

Olcsó, használt lejátszókért mennek a Vaterára

A kazettás hifi lejátszók minden bizonnyal azért a legnépszerűbbek a Vaterán, mert újonnan már alig néhány gyártó kínálatában találni, és elég drágán érhetők el ilyen eszközök, míg az online piactéren tavaly átlagosan bruttó 20 ezer forint körüli összegért vásároltak használt deckeket. A hagyományos lemezjátszók és a CD-lejátszók bruttó 14-15 ezer forint körüli áron találtak új gazdára.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?