Az Elon Musk-féle Neuralink megerősítette a majmok halálát, azt viszont nem ismerte el, hogy szörnyű kínok között pusztultak volna el az állatok. 

Egy nonprofit kutatási és érdekképviseleti szervezet panaszt nyújtott be az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumához (USDA) az agy-gép interfészekkel foglalkozó Neuralink ellen. A szervezet szerint a neurotechnológiai vállalat „silány kísérletek során megcsonkította a majmok agyát, majd hagyta őket szenvedni és meghalni” – írja a Guardian. A panaszt a növényi alapú étrendet és az állatkísérletek alternatíváját népszerűsítő Physicians  Committee for Responsible Medicine (PCRM) nevű csoport tette.

A PCRM vádja a Neuralink és a Kaliforniai Egyetem davisi campusának együttműködésében, 2017 és 2020 között folytatott kísérleteire irányul. A csoport az ott végzett kísérletek és boncolási jegyzőkönyvekhez jutott hozzá, amelyekben az áll, hogy a Neuralink egy „BioGlue” néven ismert anyagot használt a kísérletek során, amely roncsolta a majmok agyának egyes részeit. Továbbá az is kiderül a dokumentumokból, hogy a majmok rendkívül erős pszichikai szenvedést éltek át, szorongtak, étvágytalanok voltak, hullott a szőrük, és öncsonkító viselkedést tanúsítottak, például lerágták a saját ujjaikat.

A Neuralink egy nemrég közzétett blogposztbanfélrevezetőnek” nevezte a vádakat, és azt mondta, továbbra is megfelelnek az előírásoknak, az állatokat pedig humánus módon altatták el a kísérletek után.

Elon Musk szerint az agyba ültethető chipek új távlatokat nyithatnak meg a betegségek gyógyításában, segítségükkkel többek között az is elérhetővé válhat, hogy a mozgássérült emberek a számítógépüket vagy a mobiljukat pusztán a gondolataikkal irányítsák.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!