Így köszönti a nőket a Google

A nemzetközi nőnap alkalmából a Google is különleges, ünnepi emblémával kedveskedik a hölgyeknek. 

A Google-nél nem szokatlan dolog, hogy valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes esemény alkalmával egyedi grafikával, animációval készül, amelyet a jól ismert logó helyén jelenít meg. Természetesen március 8-án, azaz a nemzetközi nőnapon sem maradhatott a kereső ünnepi embléma (angolul doodle) nélkül.


A 2022-es nőnapi logó ezúttal animált diákból áll, amelyek bepillantást engednek a különböző kultúrákban élő nők mindennapi életébe, az otthon dolgozó édesanyáktól a motorkerékpár-szerelőn át a jövő nemzedékét oktató tanárig. Az ünnepi embléma oldalán megtekinthető az is, hogy az előző évben milyen ünnepi grafikával készült a cég.

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték először, és 1977-ben vált hivatalos világnappá az ENSZ Közgyűlésének elismerésével. Az első, március 8-i naphoz fűződő esemény 1857-ben történt, amikor több tízezer New York-i textilmunkásnő lépett sztrájkba jobb, emberibb munkakörülményeket, béregyenlőséget és rövidebb munkaidőt követelve. Később, 1908-ban kibírhatatlan munkakörülményeik és alacsony béreik miatt ismét több ezer nő vonult végig New York utcáin, ahol immár a választójog megszerzése is kiemelt hangsúlyt kapott.

Egy évvel később az Amerikai Szocialista Párt meghirdette az első nemzeti nőnapot, 1913-ban pedig az első nemzetközi nőnapot is megtartották. Clara Zetkin német szocialista politikus és nőjogi harcos javaslatára évente rendeznek világszerte nőnapot.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?