Gőzállomások már léteznek egy ideje, de én valamiért csak most kerültem – vagy inkább hoztam magam – abba a helyzetbe, hogy kipróbáljak egyet. Tartózkodásom egyik legfőbb oka nemes egyszerűséggel az, hogy utálok vasalni. Vagyis eddig utáltam. De lássuk, mi indukálta a metamorfózisomat!

Természetesen a mi háztartásunkban is van vasaló, természetesen gőzölős, de az elmúlt időszakban nem sokat volt koptatva. Egyszerűen macerás az egész művelet, a megfelelő hőbeállítás eltalálása-állítgatása, emiatt várni a hűlésre-melegedésre, szóval macera-macera és macera. És igencsak élénken fel tudom még idézni magamban a nem olyan meleg ez! felkiáltásra az anyagok által adott de igen!!!!!! válaszreakciókat is.

Nem fogok hazudni, kicsit szkeptikusan álltam neki ennek a tesztelésnek, mit is lehet kihozni ebből. A Philips PerfectCare 8000 Series gőzállomás doboza óriási helyet foglalt el, miközben rászántam magunkat a kibontásra. És el is érkeztünk az első „hátrányhoz”: ennek az eszköznek hely kell. És nem kicsi. A legjobb, ha egy állandó, biztonságos kis zugot találunk neki. Bár azt írtuk: első hátrány, de ennél többet nem tudtunk felfedezni benne. Tényleg nem (na jó, az árát, de erről majd később). Az első használatnál lenyűgözött minket, mutatjuk is, hogy mivel.

Philips PerfectCare 8000 Series gőzállomás
Azért kell neki a hely.

Talán nem mindenki tudja, mi a különbség egy gőzállomás és egy vasaló között: míg a vasaló a gőzt a talpában állítja elő, addig a gőzállomás egy külön egységben. A gőzállomások sokkal nagyobb gőzteljesítményre képesek, amelynek eredményeképpen akár egyszerre több réteget is lehet vasalni.

Csak egy kis összehasonlítás:

Philips AzurElite gőzölős vasaló: 260 g-os gőzlövet, 70 g/perc folyamatos gőzkibocsátás

Philips PerfectCare gőzállomás: max. 700 g-os gőzlövet, Max. 170 g/perc folyamatos gőzkibocsátás.

Látványos a különbség. Nyilván ezek csak számok, de talán ezekkel a szubjektív hasonlatokkal érzékeltethető a különbség:

akkora előrelépés a gőzállomást használni a vasalóval szemben, mint amikor (és akkor mindenki válassza ki az élettapasztalata és érdeklődési köre alapján a saját szeretetnyelvét)

  • a kazettás walkmant váltotta a Discman,
  • a zsinóros porszívók mellett megjelentek az akkumulátorosak,
  • airfryert használunk olajsütő helyett,
  • zsinóros fülhallgató helyett bluetooth-osat használunk a telefonunkhoz.

Megszokhattuk már, hogy minden cég hangzatos neveket ad az innovatív fejlesztéseknek, a gépek egyedi, csak az adott cégre jellemző tulajdonságainak. Elolvassa az ember a leírásban vagy hallja a reklámokban, és már álmából felébredve is skandálja, de igazából senkinek még csak halvány lila segédfogalma sincs, hogy pontosan mit takarnak ezek a „szakkifejezések”.

Lássuk, ezt a gőzállomást a Philips mivel próbálja meg eladni.

DynamiQ – intelligens vezérlő

A Philips azt ígéri, hogy ennek az intelligens érzékelőnek köszönhetően mindig optimális mennyiségű gőzt biztosít a gőzállomás, mert a DynamiQ pontosan tudja, hogy mikor és hogyan mozog a vasaló. Magyarul tudja, mikor van a ruhán használatban, mikor kell és mikor nem kell gőzt kibocsátania magából. Akár 165g/perc folyamatos gőzkibocsátás és 600g gőzlövet leadására is képes akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Philips PerfectCare 8000 Series gőzállomás
Óriás gőzlöketekre képes.

Ezt teljes mértékben alá tudom támasztani. Elmondhatatlanul könnyebb volt a vasalás a gőzállomással, mint bármilyen más eddig használt vasalóval. Nem kellett többször végig menni egy területen, és a leggyűröttebb részek is rögtön simák lettek.

Sőt! A gőzállomás mozgásérzékelője bármilyen irányú mozgást képes felismerni, így függőlegesen is könnyen lehet használni függönyökre vagy kabátok, blézerek stb. frissítésére. True story!

Speed üzemmód

A Speed üzemmód automatikusan a vasalási sebességhez igazítja a gőz mennyiségét, ami szintén a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést segíti.

OptimalTEMP technológia

Nekem ez a tulajdonsága tetszik a legjobban ennek a kis aranyosnak. Emiatt van az, hogy tényleg nyugodtan kezdhetünk egy vastag ágyneművel, aztán folytathatjuk a sort egy selyemblúzzal, majd utána egy pamut blúzzal, mindezt úgy, hogy nem kell állítani a hőfokot, és ami még fontosabb, nem kell várni egy másodpercet sem két különböző anyag vasalása között.

A Philips PerfectCare 8000 Series-nek nincs szüksége hőfokszabályzó tárcsára, ennek ellenére sem éget ki semmilyen anyagot, és az én tapasztalatom szerint még csak ki sem fényesítette azokat. A Philips annyira biztos a dolgában, hogy azt mondja, nyugodtan hagyjuk rajta a ruhán a vasalót, és semmi nem fog történni. Ezt, bevallom, nem próbáltam ki.

Philips PerfectCare 8000 Series gőzállomás
A külön gőzállomásnak köszönhetően a vasalófej kicsi és könnyed.

Mindehhez már csak egy plusz adalék, hogy maga a vasalófej nagyon könnyű, sokkal könnyebb, mint a korábban használt sima gőzölős vasalóm, így a vasalás emiatt is sokkal komfortosabbá vált.

Easy De-Calc Plus rendszer

Ez a rendszer folyamatosan gyűjti a vízkövet, és egy jelzőfénnyel, valamint hangjelzéssel figyelmeztet, amikor ki kell üríteni a tartályt. Ilyenkor a dugót kell kihúzni, és hagyni kell kifolyni az összegyűlt „trutyit” (vízkőlerakódásokat).

A vízkőmentesítés elég egyszerű.

Magát a gőzállomást úgy tervezték, hogy csapvízzel lehessen használni. Én magam is azzal használtam. A Philips azért arra figyelmezteti a felhasználókat, ha kemény a csapvíz ott, ahol élünk, akkor értelemszerűen gyorsabban keletkezik vízkőlerakódás.

Amit biztosan nem ajánlanak használni: illatosított víz, szárítógépből származó víz, ecet, keményítő, vízkőmentesítő szer, vasalási segédanyagok, vegyileg vízkőmentesített víz és más vegyi anyagok.

Ezek ugyanis vízszivárgáshoz, barna foltok képződéséhez, illetve a Philips gőzállomás károsodásához vezethetnek.

Ha szeretnénk a gépünk élettartamát meghosszabbítani, akkor a Philips ajánlása szerint használhatunk desztillált vagy demineralizált vizet (50%-ban csapvízzel kevert demineralizált víz is használható).

Maga a víztartály 1,8 literes űrtartalmú, amivel akár 2 órát is vasalhatunk egyhuzamban. Amikor fel- vagy újratöltés szükséges, erre jelzőfény hívja fel a figyelmet. Mivel nagy a víztartály nyílása, könnyedén tudtam a csap alatt nagyon egyszerűen újratölteni.

T-ionicGlide

A T-ionicGlide a Philips legfejlettebb, rozsdamentes acélból készült vasalótalpa, melynek köszönhetően kiválóan siklik az anyagokon, és maximális a karcállósága is. Maga a vasalótalp kétszer olyan kemény, mint a hagyományos alumínium alap. Emellett a szabadalmaztatott 6 rétegű, továbbfejlesztett titánréteget tartalmazó bevonatnak is köszönhető, hogy ilyen könnyedén tud siklani a ruhán.

Philips PerfectCare 8000 Series gőzállomás
A többrétegű talp tartós és tapadásmentes.

És most jön a korábban már jelzett fekete leves. Ezek a hangzatos tulajdonságok sajnos a termék árán is meglátszanak. A Philips oldalán most 204 999 forint helyett 143 499 forintért lehet megvenni ezt a gőzállomást. Ez rengeteg pénz, főleg, ha azt nézzük, hogy ezzel az egy géppel „csak” a vasalást tudjuk megoldani. Ez talán sokakat el is riaszt. De ha időhiányban szenvedünk a hétköznapokon, ennek ellenére muszáj /szeretünk vasalt ruhában járni, vagy csak szimplán utálunk vasalni, de mégis muszáj, akkor ez a kis gép óriási könnyebbséget tud hozni az életünkbe. Arról már nem is beszélek, hogy nagycsaládokban milyen óriási segítség tud lenni az állandó időhiányban szenvedő szülőknek. Szerintem nagyon megéri beruházni rá, mert az a komfortérzet és időmegtakarítás, ami a használatával elérhető, nagyon sokat ér.

Annyival könnyebb és hatékonyabb volt a Philips gőzállomással dolgozni, hogy talán másfél óra alatt kivasaltam annyi ruhát, amit korábban csak 3-4 óra alatt tudtam volna. Egyszerűen pár perc volt csak egy blúz, még a legfurfangosabban összerakott is.

Tényleg nagy változás ez a korábbi élményeimhez képest, és – ami nyilván szubjektív de – már egyáltalán nem érzem nyűgnek a vasalást, nem fűződik hozzá semmilyen negatív élményem. Talán csak annyi, hogy arra vigyázzunk, a gőz az tényleg nagyon-nagyon meleg. Ezt azért egy-kétszer sikerült megtapasztalnom, amikor rossz helyen maradt a kezem…

 

Teszt áttekintő
Külső
Tudásszint
Kezelhetőség
Ár/érték
a-gep-ami-megszerettette-velem-a-vasalast-philips-gozallomas-tesztÖsszességében nekem azonnali szerelem lett ez a kis aranyoska! Visszahozta az életembe a blúzaimat, ingeimet, a gyűrődős anyagból készült, leegyszerűsítve: a csak vasalás után felvehető darabjaimat. Sőt: újra lett vasalt terítőm és törölközőm is.