Robotporszívó, vagy „hagyományos”? Esetleg mindkettő?

Nem csak a tavaszi nagytakarítások idején, de ilyenkor különösen aktuális téma az otthoni porszívózás, mint a takarítási feladatok egyik legalapvetőbb része. Lássuk, milyen porszívóval lehet ezt a leghatékonyabban elvégezni.

A porszívózás némelyek számára a legkellemetlenebb, némelyek számára a legkevésbé kellemetlen része a házimunkának, de az biztos, hogy házimunka, amit el kell végezni, így valamennyire biztosan kellemetlen. Ezért is örvendenek nagy népszerűségnek a robotporszívók, amik ezt automatikusan végzik el, de fontos azt is megjegyezni, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy ilyen készülék vásárlásával örökre mentesülünk a porszívózás alól. Lássuk hát, hogy mire valók ezek az eszközök, és hogyan érdemes használni őket.


Amire a robotporszívó való

Egy robotporszívó a tisztaság minél hosszabb ideig történő fenntartására való. Ezek a készülékek, például a Samsung Jet Bot, beprogramozhatóak arra, hogy megadott időközönként (például naponta, vagy csak munkanapokon) automatikusan elinduljanak és körbeporszívózzák lakásunkat, vagy annak általunk egy applikációban kijelölt részét. Ezek az alkalmak jó esetben logikusan akkorra vannak időzítve, amikor épp nem tartózkodunk otthon, így nem kell egymást kerülgetnünk a porszívóval.

Így elérhető az az ideális állapot, hogy a lakás legnagyobb része huzamosabb ideig pormentes lehet.

Ha pedig találunk olyan felületet, ami esetleg kimaradt, akkor az okostelefonos app segítségével odairányíthatjuk a masinát, hogy nekifusson az adott területnek még egyszer.

Jet Bot robotporszívó

Egyébként egy ilyen robotporszívó a rendszerességnek köszönhetően elképesztő hatékonyságra képes, ugyanis még egy rendszeresen takarított lakásban is nagy valószínűséggel komoly mennyiségű port képes már az első „őrjárat” alatt is összeszedni. Ha pedig egy hétig minden nap hagyjuk körbejárni, akkor egészen biztosan többször is ürítenünk kell majd a portartályát, hacsak nem egy hermetikusan lezárt, pormentes laborban élünk.

Amire inkább kézi porszívó való

A hirtelen, „komolyabb balesetek” elhárítására, például, ha kibontás közben kiömlik a darált kávé, vagy a kutya ledönti a virágcserepet, sokkal alkalmasabb egy kézi porszívó. A Samsung kínálatában megtalálható BESPOKE Jet álló porszívó például egy tökéletes segéd lehet az ilyen kritikus pillanatokban. Ez a mindössze 1,44 kg-os készülék ugyanis kényelmes, álló kialakítású, akkumulátoros modell. Ennek köszönhetően egy pillanat alatt levehető a töltőről és odavihető az „eseményhorizonthoz” és már össze is szívható vele a kiömlött bármi.

samsung bespoke jet
Fotó: Samsung

A gyors balesetek elhárítása mellett a komolyabb nagytakarításhoz is jól jöhet egy ilyen álló porszívó. Ez a technológia ma már teljesen kompromisszummentes a hálózatról üzemelő típusokhoz képest. Akár komolyabb méretű lakásokat is végigporszívózhatunk vele egy töltéssel és a szívóerőre sem lehet panasz. A gégecső és hálózat kábel nélküli kialakítás miatt a „manőverezhetőség” is sokkal kényelmesebb és olyan helyekre is könnyedén eljuthatunk vele, ahol esetleg nincs konnektor (lépcsőházakba, garázsba, az udvaron parkoló autóhoz).

Samsung BESPOKE Jet
Van, amire a legjobb robotporszívó sem képes.

Kettő jobb, mint egy

Mindebből következik, hogy az ideális felállás az, ha egy háztartásban mindkét porszívó megtalálható. A robotporszívó a mindennapos ismétlődő tisztaságfenntartásért felel, az álló porszívó pedig a nagyritkán előforduló tisztasági vészhelyzetek elhárítására, illetve az időszakos nagytakarítások támogatására tartalékolva.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?