holoride
Kép: Techeblog

Az Audi szerint a Holoride többek között arra is jó, hogy mérsékelje a tengeribetegséggel küzdő utasok megpróbáltatásait. 

Az Audi lesz a világ első autógyártója, amely sorozatgyártásba hozza a virtuálisvalóság-alapú szórakoztatást. Az idén nyáron induló újdonsággal a hátsó ülések utasai speciális Holoride VR-szemüveget vehetnek fel, és különböző médiaformátumokban, köztük játékokban, filmekben és interaktív tartalmakban merülhetnek el. Ami megkülönbözteti ezt más VR-élményektől, hogy a német gyártó virtuális tartalma valós időben alkalmazkodik az autó vezetési mozgásához. Az Audi a Holoride-ot a 2022 júniusától gyártott autókban a moduláris infotainment eszközkészlet (MIB 3) frissítésével valósítja meg, így azok VR-képessé válnak. Először az amerikai South by Southwest (SXSW) fesztiválon mutatják be, ahol a látogatók egy mozgó járműben tapasztalhatják meg a VR élményeket. Hogyan alkalmazkodik a virtuális tartalom az autó vezetési mozgásához valós időben?

Nos, ha a jármű jobbra kanyarodik, akkor a képzeletbeli VR-világban lévő űrhajó is jobbra fog fordulni. Mindezt még valósághűbbé teszi a jármű tényleges mozgása, bár azt nehezen tudjuk elképzelni, hogy ettől kevésbé lenne tengeribeteg az arra hajlamos utas, de ha a gyártó mondja, akkor úgy lehet. A 2022 júniusától gyártott Audi A4, A5, A6, A7, A8, Audi Q5, Q7, Q8, e-tron és e-tron GT quattro járművek az új MIB 3 infotainment eszközkészletet kapják. Az Audi szerint a jövőben az autóval való közlekedés fokozatos automatizálása nemcsak a vezetés közbeni szórakozás új formáit teszi lehetővé, hanem az útközbeni tanulás és munkavégzés egyre nagyobb lehetőségeit is megnyitja. Amikor a jövőben a sofőröknek már nem kell a vezetésre koncentrálniuk, figyelmüket más dolgokra – munkára, olvasásra, filmnézésre vagy játékra – fordíthatják. A Holoride segítségével a virtuális világokban való mozgásszinkronizált utazás a könyveket olvasó vagy az audiovizuális médiát elektronikus eszközökön, például táblagépeken élvező utasok által gyakran tapasztalt mozgásbetegség jelenségét is képes lehet csökkenteni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!