Felfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot

A Hubble űrtávcsőnek sikerült megtalálnia a legtávolabbi ismert csillagot, amely mintegy 12.9 milliárd fényévnyire volt tőlünk, amikor kibocsátotta magából a fényt, amit most látunk. 

A NASA Hubble űrteleszkópja ősi csillagra bukkant, amely alig 900 millió évvel a világegyetem megszületése után keletkezett. A WHL0137-LS technikai jelű csillag az Earendel nevet kapta a kutatóktól, ami ismerősen csenghet azok számára, akik olvasták J. R. R. Tolkien A szilmarilok című posztumusz kiadású művét. Az Earendel egyébként egy régi angol szó, amely hajnalcsillagot vagy felkelő fényt jelent.


A március végével bejelentett objektum az eddig észlelt legtávolabbi csillag, amelynek fénye mintegy 12.9 milliárd évet utazott, hogy a Hubble űrteleszkóp segítségével „megpillanthassák” a kutatók. Brian Welch, a felfedezést ismertető tanulmány vezető szerzője kiemelte: nem ez az első alkalom, hogy a Hubble ennyire távoli objektumot tudott megfigyelni, sőt ennél messzebb is látott már, ám azok több milliárd csillagból álló galaxisok voltak, nem egyetlen csillag, mint az Earendel.

A rekorder csillaggal kapcsolatban még számos kérdésre keresik a választ, többek között még az sem teljesen biztos, hogy valóban egyetlen csillagról van-e szó, esetleg mégis többől, sőt annak gyanúja is felmerült, hogy egy fekete lyuk akkréciós korongját látják fényleni a tudósok.

A korábbi rekordot egyébként az Icarus nevű csillag tartotta, amelyet 2018-ban mintegy 9 milliárd fényévnyi távolságra talált meg a Hubble. llletve annyira volt, amikor kibocsátotta magából azt a fényt, amit megláttak a kutatók.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?