A Facebook és az Instagram anyacége több mint 26,8 millió dollárt fizetett ki a vezérigazgató Mark Zuckerberg és családja védelmére. 

A Zuckerberg és családja védelmére költött pénz folyamatosan emelkedett az elmúlt években, mára az összeg messze meghaladja más technológiai vállalatok kiadásait – írja a Bloomberg a Meta által benyújtott hivatalos dokumentum alapján. Tavaly a vállalat több mint 15,2 millió dollárt költött a milliárdos és családja otthoni és utazás közbeni védelmére. Ez az összeg azonban nem tartalmazza azt további 10 millió dollárt, amit adózás előtti támogatásként fizetett ki a cég Zuckerberg családja biztonsága érdekében, valamint a vezérigazgató magánrepülős útjainak költségét sem, ami összesen 1.6 millió dollárra rúgott. A végösszeg így 26.8 millió dollárban, átszámítva közel 10 milliárd forintban állt meg, ami 6 százalékkal több, mint amit 2020-ban költött a közösségi médiaóriás a vezérigazgatója személyes védelmével kapcsolatos kiadásokra.

A jelentés szerint a védelmi kiadások emelkedését több tényező is befolyásolta, többek között a rendszeres személyes utazások, a Covid-19-hez kapcsolódó protokoll és a piaci áremelkedés. A portál megjegyzi, hogy Zuckerberg éves fizetése 1 dollár, bónuszban és egyéb tőkével kapcsolatos jutalomban nem részesül. A jelképes összeg egyébként nem példanélküli a Szilícium Völgyben, Steve Jobs volt Apple-vezérigazgató is 1 dollárt vitt haza éves szinten, de a két Google-alapító, Larry Page és Sergey Brinn is ennyit kapott.

A Meta személyi biztossággal kapcsolatos költése sokszorosa más technológiai cégek kiadásainak. A benyújtott adatok alapján az Amazon tavaly “mindössze” 1,6 millió dollárt költött az alapító Jeff Bezos védelmére, míg a Tesla semmilyen biztonsági költséget nem közölt Elon Muskkal kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!