A Sencor masinájával még a porszívózás sem olyan rossz dolog

A porszívók elképesztő fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, szó szerint elözönlötték a piacot a különféle tudású modellek, és persze az árak is igen széles skálán mozognak. Az elmúlt hetekben például a Sencor egyik új modelljét, az SVC 0825WH All-in-one állóporszívót sikerült kipróbálnom, amely nem csak porszívózásra, de felmosásra is használható, és amely hatalmas ugrást jelent az én saját, belépőszintű masinámhoz képest. 

Szégyen, nem szégyen, a házi munka nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, a tisztaságot viszont nagyon szeretem, így inkább a rendszerességre esküszöm, mintsem a tűzoltásszerű takarításra. Bár a porszívózás nem a legnagyobb mumusom (a mosogatással sokkal inkább meggyűlik a bajom), nemrégiben sikerült lecserélnem a klasszikus porzsákos porszívót egy álló modellre, amely kényelmi szempontból ugyan hatalmas változást hozott, de sem a szívóerejével, sem az üzemidejével nem voltam tökéletesen elégedett. Ezért is örültem annyira, amikor meghozta a futár a Sencor új porszívóját, amellyel a hivatalos leírás szerint rengeteg időt és energiát takaríthatok meg, és amelytől a papírforma szerint lényegesen nagyobb teljesítményt várhatok.


Sencor SVC 0825WH
A „láthatatlan” szennyeződésekkel is felveszi a harcot.

A Sencor SVC 0825WH All-in-one porszívó egészen más téma, mint a klasszikus porszívók. Nem kell folyton kerülgetni a kábelét (mert nincs neki), jóval kisebb zajjal dolgozik, mint a békebeli porszívók, és természetesen a mérete és a súlya is lényegesen barátságosabb, nem szükséges nagy erőfeszítés a tologatásához. A megtelt portartályt (0.5 literes) könnyen üríthető, elég csak a kuka fölé tartani, és szépen beleütögetni a porcicákat. Külön pluszpont, hogy a Sencor gépe nem csak porszívóz, hanem fel is mos, így akár az odaragadt szennyeződéseket vagy a kiömlött folyadékot is eltávolíthatjuk a segítségével. Ehhez mindössze a könnyen leszedhető víztartályba kell vizet töltenünk, valamint össze kell passzítanunk a porszívófejet az Aqua 8-as kéttartályos rendszerrel, amely működés közben képes külön választani a tiszta vizet a koszostól. Bár felmosóként hivatkozunk rá, valójában inkább feltörlésről beszélhetünk, mivel a készülék csupán minimális vízmennyiséget adagol a mikroszálas szivacsra. Ez a tulajdonság különösen laminált padló esetében jön jól, ez a padlótípus ugyanis köztudottan rosszul viseli a bő vizet a pici rések miatt.

A tartozékok listája nagyon bőséges: van kivehető kéziegység, Cat&Dog motoros minifej, kombinált kárpittisztító, résszívó fej, puha sörtés polctisztító ecset, több szögben dönthető kefés szívófej, valamint hosszú, hajlékony résszívófej. Külön öröm volt a számomra, hogy a tartozékok kezelése nagyon egyszerű, a porszívó alkatrészei könnyedén felhelyezhetőek a felpattintható rendszernek köszönhetően. Maga a készülék egyébként három erősségi fokozaton működik (Eco, Normal, Turbo), és véleményem szerint már az első fokozat is elég ahhoz, hogy egy átlagos háztartásban felbukkanó szennyeződésekkel könnyen megbirkózzon a készülék. Általánosságban az Eco és a Normal mód kifejezetten csendesek, olyannyira, hogy még este is neki mertem állni a takarításnak, pedig sorházban lakok. Ugyanez a Turbo módról már nem mondható el, ezt a fajta megoldást tartogassuk inkább azokra az alkalmakra, amikor senkit sem zavarunk a porszívó zúgásával.

Sencor SVC 0825WH
A tartozékok.

A gyári adatok szerint a 2000 mAh kapacitású lítiumion akkumulátort egy 380 wattos villanymotor hajtja, amely kevesebb forgó alkatrészt tartalmaz, így hosszabb élettartammal rendelkezik. Az eszköz üzemideje 50 perc, a lemerült akkumulátor feltöltése pedig átlagosan négy órát vesz igénybe. Bár ez nem kevés idő, a gyártó becsületére szóljon, hogy két aksit is pakolt az egységcsomagba, így ameddig az egyik töltőn van, addig a másikkal kedvünkre takaríthatunk.

Sencor SVC 0825WH
Töltőn a kicsike.

A száraz porszívózásra szolgáló szívófej hatalmas pozitív meglepetés volt az én egyszerű, alsó-középkategóriás porszívómhoz képest, minden oldalról képes volt felfogni a szennyeződést, és az egészen apró, nehezen felszippantható porszemekkel is gond nélkül elbánt. Egyetlen mozdulattal és könnyedén tudtam porszívózni, még a fürdőszobai rongyszőnyeget is sikerült kipucolnom, amellyel az én saját porszívóm szintén nem tud megbirkózni. Nagyra értékeltem a szívófejbe épített LED-világítást, ami bár elsőre felesleges dolognak tűnhet, valójában egyáltalán nem az: a LED-fények megvilágítják a padlót, láthatóvá téve azokat a rejtett szennyeződéseket, amelyeket normál fényviszonyok között esetleg észre sem vennénk. A porszívóból kiáramló levegő alapos megszűréséért egyébként egy több szűrőből álló rendszer a felelős, amelynek egyik legfontosabb eleme a HEPA-filter, amellyel együtt állítólag a szennyeződések (por, allergének, kórokozók) 99,7%-át képes kiszűrni, így közel teljesen tiszta levegőt fúj vissza a masina. Természetesen a szűrő mosható is, de utána 24 óráig nem szabad használni.

Az Aqua szívófejjel szintén elégedett voltam, a használata a száraz porszívózáshoz hasonlóan maceráktól mentes volt. A fej viszonylag nagy területet képes feltörölni, és a különböző típusú szennyeződéssekkel is képes felvenni a harcot, csont nélkül feltörölte például az udvarról behozott megszáradt sarat, de a konyhában kilöttyent italfoltok sem okoztak neki különösebb gondot. Apró szívfájdalom, hogy míg a többi tartozék kifejezetten könnyen fel- és levehető, addig a víztartály valamiért akadt nálam, így egy kis ügyeskedéssel tudtam csak lepattintani a fejről.

Ami a dizájnt illeti, a gyártó nem gondolta túl a dolgot, bár az ezüstszürke-fehér-tengerkék színösszeállítás szerintem szép és harmonikus, az eszköz meglehetősen „műanyag-hatású”, kicsit olyan érzése van tőle az embernek, mintha a kínai piacon vásárolta volna. Ami elég meglepő, már csak azért is, mert egy felső-középkategóriás, „minden az egyben” porszívóról van szó, és már az olcsóbb, alacsonyabb tudású vezetéknélküli masinák között is találni ízléses modelleket. Viszont a külső inkább ízlés kérdése, annál sokkal fontosabb, hogy a hátul található fül kényelmi szempontból teljesen rendben van, a fogása kényelmes, testhezálló.

Kényelmesen kezelhető és könnyen irányítható.

Talán már a fentekből is kiderült, hogy a Sencor állóporszívójának sikerült elnyernie a tetszésem, olyannyira, hogy az egyik legkedveltebb eszközömmé vált a háztartási gépek között. Az SVC 0825WH All-in-one porszívót elsősorban azoknak ajánlom, akik jó minőséget keresnek, de nem tudnak vagy akarnak 200 ezernél többet kifizetni a csúcsminőséget képviselő Dyson porszívókért. Bár a Sencor porszívója nem filléres mulatság, körülbelül 160 és 170 ezer forint körül mozog a hazai piacon, alapvetően egy jó minőségű és rendkívül sokoldalú készülékről van szó, amely megéri az árát, és amelynek véleményem szerint a legtöbb háztartás nagy hasznát venné a hétköznapokban.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Teljesítmény
  (4.5)
 • Praktikusság
  (4.5)
 • Innováció
  (4)
 • Dizájn
  (3.5)
 • Ár/érték arány
  (5)
4.3

Összegzés

A Sencor SVC 0825WH All-in-one azoknak lesz jó választás, akik szeretik az állóporszívókat, de nem szeretnének kompromisszumot kötni a szívóerővel kapcsolatban. Véleményem szerint a Sencor egy jó ár-érték arányú eszközt tett le az asztalra (akarom mondani a padlóra), és ha nem is minden színigaz a gyártó ígéreteiből, ez a porszívó valóban képes szignifikánsan lecsökkentetni a takarítással töltött időt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?