Az airfryerek korát éljük, így korán sem meglepő, ha egy gyártó új készülékkel rukkol elő a piacon. Noha a Tefal közel sem számít új szereplőnek (az első modellt már több mint 15 éve dobták piacra), ahogy a legtöbb technológia, úgy ez is hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, legyen szó akár a sütőkapacitásról, akár a meleg levegő optimalizálásáról. Ezúttal a Tefal egyik új modelljét, az Easy Fry & Grill & Oven nevű gépet sikerült kipróbálnunk, ami az ilyen készülékeknél megszokott, sütés-pirítás-melegítés hármasa mellett arra is képes, hogy grillezzünk és szárítsunk a segítségével.

Az elmúlt években az airfryer (magyarul forrólevegős sütő) nagy népszerűségre tett szert, napjainkra számtalan márka – Philips, Xiaomi, Tefal, Delognhi – modelljei közül válogathatunk. Az airfryer szó hallatán a legtöbb embernek az olaj nélküli sütés ugrik be, és ezzel nem is tévednek nagyot: a készülék a meleg levegő keringetésével képes egyenletesen átsütni az ételeket, mindezt úgy, hogy nem kell literszámra használni az olajat. Erre egyébként a mai modern sütők is ugyanúgy képesek, ám kisebb adagok esetében az airfryer használata sokkal fenntarthatóbb és takarékosabb, az előmelegítése is kevesebb időt vesz igénybe, arról nem is beszélve, hogy kompakt kialakítása révén egy könnyed mozdulattal felkaphatjuk és magunkkal vihetjük a hétvégi házba vagy a kempingbe.

A Tefal Easy Fry & Grill & Oven (kódnevén FW501815) egy több tekintetben is figyelemre méltó konyhai kisgép, mely a megszokott beépített programokon túl még grill és szárító funkcióval is rendelkezik. Az előre megadott programok mellett természetesen manuális beállításra is van lehetőség, ezáltal egyszerűen megadhatjuk, hogy 65 és 200 Celsius fok között milyen értékeken, illetve milyen hosszan dolgozzon az eszköz. Maga a sütő viszonylag kis helyet foglal el, alig nagyobb egy hagyományos fritőznél, így kevés ügyeskedéssel egy apró konyhában is jó megoldás lehet. Arra kell csupán figyelni, hogy oldalt és hátul biztosítsuk a szabad levegő áramlását, ennek megfelelően érdemes egy kevés helyet hagyni a készülék körül.

Sajnos nem találtunk portobello gombát, ezért maradtunk a hagyományos csiperkénél.

A működése nincs túlbonyolítva: a gépen van egy digitális kijelző, amely nyolc előre megadott program – hasábburgonya, csirke, hús, halak, pizza, torta, szárítás, grillezés – beállítására kínál lehetőséget. Az eszköz papíron 1.7 kg étel befogadására képes, és akár hat adag ételt is el tud készíteni, ám aki ezt teljesen ki is használná, annak nem biztos, hogy könnyű dolga lesz. Míg krumpliból körülbelül egy kilót tudtunk beletömködni, addig húsból még ennyit sem sikerült, mivel sütésekor nem pakolhatjuk csak úgy egymásra a szeleteket. Itt jön jól a tartozékok között található nagy méretű alumínium grillrács, amellyel egyszerűen elszeparálhatjuk egymástól a sülő húsokat, igaz még ezzel sem sikerült elérniük, hogy egy kiló belemenjen.

Tefal Easy Fry Grill Oven
Mindenki kedvenc megúszós étele, a mirelit krumpli.

A legnagyobb előny a Tefal forrólevegős sütőjének használata során minden bizonnyal az, hogy nem csak süthetünk, de grillezhetünk és száríthatunk is a segítségével. A legtöbb airfryerhez hasonlóan melegítésre is használhatjuk, ilyenkor a gép nem csak egyszerűen átmelegíti ételt, de saját tapasztalatunk szerint az újramelegített, rántott fogások ropogósabban kerültek ki belőle, még a kétnapos bundázott hús állagán is sikerült javítanunk a segítségével.

A készülő fogás egyébként bármikor megtekinthető a sütés során, ami azért is fontos, mert nincs benne lapát, ami megkavarhatná az ételt. Ha az elindított program során kinyitjuk az „ajtaját”, az eszköz leállítja magát, így mi gond nélkül megnézhetjük, megrázogathatjuk az ételt, hogy kellően átsült-e, visszahelyezve a rácsot pedig a program ott folytatódik, ahol félbeszakadt. Amit hiányoltunk a funkciók közül az a figyelmeztető jelzés, ugyanis sok mai airfryer már arra is képes, hogy maga jelezze, ha ideje megrázogatni, megforgatni a fogást – ilyenkor például egy csilingelő hang vagy a kijelzőn megjelenő ikon figyelmezteti a szakácsot a cselekvésre.

Tefal Easy Fry Grill Oven
Ritkán eszünk húst a hétköznapokban, de a teszt kedvéért kivételt tettünk.

A Tefal forrólevegős sütője nem okos eszköz, nincs hozzá telefonos applikáció, így arra sincs lehetőség, hogy az appról távolról vezéreljük az eszközt, vagy ellenőrizzük a sütés állapotát. Sovány vigasz, hogy letölthetünk egy, a Tefal által összeállított digitális szakácskönyvet, amelynek segítségével profi szakácsok által összerakott receptekből inspirálódhatunk.

Papíron alapvetően korrekt, minőségi eszköznek tűnik a Tefal készüléke, a kérdés már csak az, hogyan teljesít élesben. Összesen öt fogást készítettünk el a segítségével: mirelit krumplit és karajt sütöttünk, illetve padlizsánt, gombát és grill sajtot készítettünk el benne. Ami számunkra különösen pozitív meglepetés volt, hogy a mirelit krumpli is szép, ropogósra sült egyetlen csepp olaj nélkül, pedig a fagyasztott hasábok nem a kedvenceink. A padlizsán, a sajt és a gomba a grill program segítségével készült, ez utóbbi különösen lédús és szaftos maradt, de a padlizsánra és a sajtra sem lehetett panaszunk, mindkettő korrekten készült el benne. A hús kifejezetten pozitív csalódás volt: nem száradt ki, mindenhol jól átsült, szaftos és puha volt, ráadásul finom kéreg is képződött a tetején, amitől igazán ízletes lett a végeredmény.

Tádám!!!

Ahogy a legtöbb airfryer, úgy a Tefál eszköze is könnyen tisztítható, az öntöttvas grillezőrács és a többi kiegészítő sütőrács is moshatóak mosogatógépben, arról nem is beszélve, hogy a tapadásmentes bevonat megakadályozza, hogy odaégjen az étel, így nem kell vakargatni sem használat után. A sütés végeztével az ételből kisült felesleges zsír vagy olaj egy tartóedényre csöpög, amelyet könnyen eltávolíthatunk, és a rácsokhoz hasonlóan akár mosogatógépben is tisztára moshatjuk.

Maga a gép egyébként kifejezetten dizájnos, fekete színű, nem túl hivalkodó, letisztult megjelenése a legtöbb konyhába jól passzol. Ami a teljesítményét illeti, a gép akár a 2000 wattot is elérheti, ami egy erős középkategóriának mondható az airfryerek sorában.

Mindent összevetve a Tefal Easy Fry & Grill & Oven egy korrekt teljesítményű, szép megjelenésű forrólevegős sütő, aminek a kisebb, egy-két fős háztartások igen nagy hasznát vehetik a mindennapokban. Az árát ugyan megkéri a gyártó (70 és 77 ezer forint között mozog a magyar piacon), a használata során szinte semmilyen negatív tapasztalatunk nem volt vele kapcsolatban, az ételek kivétel nélkül ízletesen és ropogósan kerültek ki belőle, ha patetikusan akarnánk fogalmazni, azt mondanánk: pont úgy, ahogyan a nagykönyvben megvan írva. Egyetlen negatívuma, hogy okos társaival ellentétben nem vezérelhetjük távolról az eszközt, illetve hiányoltunk a fentebb is említett jelző funkciót, amely az ételek megrázogatására, megforgatására figyelmezteti a szakácsot. Egy-két kényelmi megoldásról tehát le kell mondaniuk azoknak, akik a Tefal mellett teszik le a voksukat, ám aki mégis mellette dönt, annak egy jól összerakott, korrekt tudású és nem utolsósorban szép megjelenésű airfryer lesz a jutalma.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Teljesítmény
Praktikusság
Innováció
Ár-érték arány
Dizájn
tefal-easy-fry-grill-oven-forroleevgos-sutoEgyértelműen pozitív véleménnyel vagyunk az Easy Fry & Grill & Oven forrólevegős sütőről. A Tefalnak sikerült egy jó ár/értékkel rendelkező terméket letenni az asztalra, amely viszonylag nagy sütési kapacitással rendelkezik, szép a külseje és a kezelése is pofonegyszerű és kényelmes.