számítógép
Kép: Techeblog

Íme egy számítógép, ami egyszerre idézi meg a Commodore-64-et, és a Fallout posztapokaliptikus környezetének világát. 

Akinek volt szerencséje olyan legendás számítógépekkel találkozni, mint a C-64, az tudja, hogy mennyire jellegzetes színösszeállítású masináról beszélünk. A billentyűzetek formája, színe és betűtípusa könnyen előbukkan az emlékezetünkből, főleg akkor, ha ebben segít valami.

Kép: Techeblog

Jelesül Penk Chen alkotása, ami a Mainboard Terminal nevet viseli, és nagyjából ezt az érzést váltja ki a látványa. Meg azt, hogy olyan, mintha valami sci-fiből ugrott volna elő. Egyébként valóban számítógépről van szó, de már a kinézete is mutatja, hogy nem a mai csúcsjátékokra, vagy bitcoin bányászatra lett kitalálva.

Kép: Techeblog

A Commodore-ra hajazó billentyűzet egyébként egy OLKB Preonic, a masina háza pedig 3D-nyomtatóval, egyedileg lett készítve. A gép x86-os operációs rendszereket tud futtatni, például Windows 10 x86, BeOS, NetBSD, Unix, TinyOS, Sun Solaris és hasonlók. Penk Mainboard Terminálján Ubuntu 22.04 LTS fut néhány finomítással, hogy a kör alakú kijelző megfelelően működjön.

Kép: Techeblog

Persze, egy ilyen számítógép felhasználói felülete furcsa lehet egy ilyen kijelzőn, de legalább megvan a sci-fi érzés. Oké, de miért említettük a posztapokaliptikus világot? Nos, azért, mert a címfotón látható képernyő képi világa nagyban hasonlít a Fallout című játék kijelzőijére és menüjére. Úgy színében, mint a megjelenített tartalmakban. Azt most nem firtatjuk, hogy egyébként mire lehet alkalmas a masina, de a kinézete jópofa.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!