Kép: Techeblog

Helyesebben nagyobb, mint az Empire State Building, de ez nem azt jelenti, hogy lehet sikoltozva rohangálni, vagy megvadulva fosztogatni. 

A NASA megerősítette, hogy a 388945 (2008 TZ3) aszteroida, amely nagyobb, mint a New York-i Empire State Building, a Föld felé száguld. Szerencsére ez a közel 500 méteres űrszikla várhatóan 5,6 millió kilométerrel fogja majd elkerülni bolygónkat, így várhatóan megmarad az emberi civilizáció. Legközelebb ma éjjel, 23:18-kor lesz hozzánk, miközben 29 000 km/h-s sebességgel száguld az űrben. Megjegyzendő, hogy a 388945 nem először halad el mellettünk, hiszen legutóbb 2020 májusában közelítette meg a Földet, és akkor közelebb is merészkedett.

Ez azt jelenti, hogy két évvel ezelőtt 2,8 millió kilométeres távolságban volt. Ettől függetlenül nem szabad azt gondolni, hogy aszteroida kétévente ruccan ki mifelénk, hiszen legközelebb várhatóan 2163 májusáig fog újfent erre járni. Az űrben vándorló kődarab 732 naponként kerüli meg a Napot. Aki azt gondolná, hogy az a tény, miszerint ilyen messzeségben repked egy szikla, nem jelenthet veszélyt a bolygónkra. Ám ez nem igaz, mert például februárban járt erre az 1999 VF22, ami 5,37 millió kilométerrel kerülte el bolygónkat, és mégis “veszélyes” besorolást kapott. Ezekből is látható, hogy egyébként jönnek-mennek az aszteroidák, de szerencsére eddig csak a dinoszauruszoknak rontották el a napját, minket, embereket megkíméltek. Ami már csak azért is fontos, mert Bruce Willis nincs sajnos csúcsformában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!