Mióta február végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, a YouTube több mint 70 ezer videót távolított el a háborúval kapcsolatban. 

Az anyacég Google-nek számos olyan tartalmat kellett eltávolítania a YouTube videómegosztó felületéről, amely tagadja vagy épp bagatellizálja Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját – írja a The Guardian. A cég megjegyezte, hogy körülbelül 9000 csatornát függesztett fel az akció során, köztük egy Vlagyimir Szolovjov nevű Kreml-párti újságíróhoz köthető csatornát.

„Van egy jelentős erőszakos eseményekre vonatkozó irányelvünk, amely többek között ezen események tagadására és bagatellizálására vonatkozik, legyen szó a holokausztról vagy épp Sandy Hookról. És persze, ami Ukrajnában történik, az súlyos erőszakos esemény” – mondta a portálnak Neal Mohan, a YouTube produkciós vezetője. „Az első és talán a legfontosabb annak biztosítása, hogy azok, akik információt keresnek erről az eseményről, pontos, jó minőségű és hiteles információkat kaphassanak a YouTube-on.” 

A videómegosztó még mindig azon kevés felület egyike, amelyet nem tiltottak be az országban, annak ellenére, hogy számtalan Kreml-közeli csatornát blokkoltak a platformon, valamint több orosz állami médiumnál, köztük az RT-nél is beszüntették annak lehetőségét, hogy pénz kapjanak a tartalmaik mellett futó reklámok után. Korábban Oroszországban a Facebookot, az Instagramot, valamint a Twittert is betiltották álhírterjesztés vádja miatt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!