Otthoni robotot készítene a Dyson

Házi robot fejlesztésébe kezdene a Dyson, már a mérnökök toborzását is megkezdte a vállalat. 

A porszívók, légtisztítók és mostanában a hajszárítók piacáról ismert vállalat a Nemzetközi Robotikai és Automatizálási Konferencián beszélt jövőbeni terveiről, többek között arról, hogy 2030-ra olyan robotokat állítanának elő, amelyek képesek a háztartási feladatok elvégzésére. A cég az Egyesült Királyság legnagyobb robotikai kutatóközpontját szeretné felépíteni a hullavingtoni repülőtéren, közel a Malmesburyben található tervezőközpontjukhoz – írja a The Guardian.


A Dyson egy videót is közzétett házi robotokkal kapcsolatos terveiről. A felvételen robotkezek láthatók, amelyek porszívót ragadnak, tányérokat és gyerekjátékokat szednek össze.

Korábban elektromos autót is fejlesztett a szingapúri cég, ám végül leálltak a projekttel kereskedelmi problémákra hivatkozva.

Nemrégiben a Tesla jelentette be egy humanoid robot fejlesztését, a Jeff Bezos nevével fémjelzett Amazon pedig már piacra is dobta saját otthoni robotját. Az Astro névre keresztelt robot ugyan nem tud főzni és takarítani, de cserébe figyelmeztet, ha bekapcsolva hagytuk a tűzhelyet, érzékeli a szén-monoxid vagy a füstjelző jelzésétét, továbbá értesítést küld, ha valaki belépett a házba.

A sci-fikből is ismert humanoid házi robotokra ugyan még várni kell, de robotporszívók például már léteznek, sőt egyre több háztartásban vetik be őket, ugyanis elég jó hatásfokkal képesek megtisztítani a padlót anélkül, hogy különösebb beavatkozást igényelnének.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?