Az Ai-da nevű humanoid robotművész portrét készített II. Erzsébet királynőről. 

Az Algorithm Queen (magyarul Algoritmus Királynő) nevű festményt Ai-da, a mesterséges intellgenciával rendelkező robot festette, amelyet 2019-ben úgy ismerhetett meg a nagyközönség, mint a világ első, MI-t használó robotművésznőét. A különleges humanoid robotot az Oxfordi és a Leeds-i Egyetem mérnökei közösen fejlesztették ki azzal a céllal, hogy megalkossanak egy gépet, amely a szemébe ültetett kamerák és az MI segítségéve képes rajzokat, festményeket és szobrokat alkotni az emberekkel együttműködve. A robotot egy 19. századi matematikusnő, Ada Lovelace után nevezték el.

A képet úgy festette meg Ai-da, hogy tükrözze a brit királynő 70 éves uralkodása alatt végbement technológiai változásokat. „Ő egy kiemelkedő, bátor nő, aki teljes mértékben elkötelezett a közszolgálat iránt” – mondta a robot a 96 éves brit királynőről.

Ai-da II. Erzsébet
Fotó: BBC

Ai-da alkotásaiból az 59. Velencei Nemzetközi Művészeti Kiállításon, a Velencei Biennálén nyílt kiállítás, amely július 3-ig lesz látogatható, a művésznő” további alkotásait pedig a hivatalos oldalán lehet megtekinteni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!