A Boston Dynamics által fejlesztett robotkutya Ausztria legnagyobb erőműjénél, a bécsi Wien Energie-ben teljesít szolgálatot. 

A Boston Dynamics robotjairól sokan hallottak már, ha másért nem is, a Spot nevű robotkutya miatt biztosan. Spot 2015-ben debütált, és azóta számtalan éles tesztben teljesített sikerrel, többek között rendőrségi bombakeresőként és kórházakban a koronavírusos betegek ellátásában – utóbbi esetben a kutyákra erősített tableteken keresztül tudtak kommunikálni a betegek, sőt akár élő videókban is beszélgethettek az orvosokkal.

A vállalat most a bécsi erőműnél állította szolgálatba az Energy Dog nevű robotkutyáját, amely egyelőre még csak betanul a munkakörbe, ám 2023 tavaszától már teljes jogú munkatársként 24 órás szolgálatot fog teljesíteni az erőmű körül. A Wien Energie közlése szerint a robot nem veszélyezteti az ott dolgozók munkáját, csupán támogatást nyújt a számukra.

Az Energy Dog meglehetősen impozáns méretű, közel 1 méter magas, súlya 42 kilogramm, és akár 6 kilométer per órás sebességgel is képes közlekedni. A robotkutya számos érzékelővel van felszerelve, köztük hőkamerával, valamint hang-és szaglásérzékelőkkel. Ezek a speciális érzékelők nemcsak megkönnyítik az erőmű személyzetének mindennapos munkáját, de javítják is a munkabiztonságot, mivel az Energy Dog segítségével biztonságosan és pontosan meg lehet majd határozni a műszaki hibákat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!