apple
Kép: Techeblog

De az is lehet, hogy többet kell fizetni az Apple történelmi jelentőségi masinájáért, amit maga Steve Wozniak látott el kézjegyével. 

Az eredeti 175 Apple-I számítógépből ma már csak 80 létezik, és most egy teljesen működőképes példány, a “Schlumberger 2” kerül kalapács alá, amit az Apple társalapítója, Steve Wozniak kézjegye díszít.

Kép: Techeblog

Aki esetleg szeretné a számítástechnika történetének eme darabját birtokolni, annak 2022. június 2-12. között van lehetősége licitálni rá az eBay-en. Jelenlegi tulajdonosa Jimmy Grewal, aki Dubaiban él, és az egyik legátfogóbb magángyűjteményt birtokolja korabeli Apple-emléktárgyakból.

Kép: Techeblog

Grewal 1995-ben kezdte az almás cég termékeit gyűjteni, amikor a Duke Egyetemen tanult, de a vállalat iránti vonzalma 40 évvel ezelőtt, Dubajban kezdődött, amikor szülei megvásárolták a család első számítógépét.

Kép: Techeblog

Ez egy Apple-I volt, ami a 89-es sorszámot viseli, és egy billentyűzettel, monitorral, valamint az ugyanebből az időszakból származó kazetta-lejátszóval van felszerelve. Hogyan kapta a “Schlumberger 2” nevet? Úgy, hogy ez az egyik a kettő közül, amelyet eredetileg az első tulajdonosa, a Schlumberger Overseas S.A. olajipari szolgáltató vállalat egyik vezetője vásárolt 1977 körül a New York állambeli Rochesterben.

Kép: Techeblog

Sellam Abraham, a történelmi számítástechnikai műtárgyak szakértője szerint a masina kiváló állapotban van, és becsült értéke 464 000 – 485 000 dollár (172 – 180 millió forint) között van.

Kép: Techeblog

Ez a becslés figyelembe veszi az eszköz történelmi jelentőségét, állapotát, ritkaságát, valamint azt, hogy a számítógéphez további tárgyak tartoznak, illetve Steve Wozniak autogramja is rajta van.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!