Már szinte fájó a csend a Sony slágerfejhallgatójával

A Sony május végén dobta piacra csúcskategóriát képviselő 1000X-szériájának legújabb tagját, a WH-1000XM5 fejhallgatót. A tervezőasztal körül töprengő japán mérnökök ezúttal sem pihentek, az új modell továbbra is az élmezőnyt képviseli, ám a slágerkészüléknek van egy apró hiányossága, ami komoly ellentmondásokat szülhet a felhasználóban.

Az elmúlt években a fejhallgatók piaca (akárcsak a fülhallgatóké) óriásivá duzzadt, így ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni a különböző típusú és tudású készülékek között, amelyek ára az egészen olcsótól a méregdrágáig változik. Az eladott viselhető okoseszközök száma évről évre rohamtempóban növekszik, havonta jelennek meg újabb modellek, még annak ellenére is, hogy az aktív zajszűrést követően szinte semmilyen extrémebb innováció nem tudott betörni ebbe a szegmensbe. A Sony 2020-ban dobta piacra az élmezőnyt képviselő WH-1000XM4 modellt, és most megérkezett az utódja, amellyel a gyártó szerint még jobb hangminőség érhető el.


A WH-1000XM5 két színben, matt krémben (ezüst) és matt feketében került piacra – hozzánk ez utóbbi változat jutott el. A termék környezetbarát módon, újrahasznosított kartonba csomagolva érkezett, amely biológiailag lebomló anyagokat tartalmaz, így akár a komposztban is újrahasznosítható.

sony WH-1000XM5
Biológiailag lebomló csomagolás.

Csúcskategória lévén az igényes kivitelezést nem érheti panasz, az egész fülest maximálisan minőségi anyagokból készítették, és ez nemcsak a dizájnban, de a kényelemben is visszaköszön. Kiváló ergonómiát és komfortot kapunk, a vajpuha szintetikus bőr és a memóriahabos párnák szinte ráolvadnak az ember fülére, és az oldalirányú nyomás órákig tartó használat után is elviselhető marad. Negatívumént említhető meg, hogy viszonylag könnyen maszatos lesz a felülete, így gyakran érdemes tisztítani, hogy az eszköz tiszta maradjon. Az 1000XM5 sajnos nem vízálló, így esőben vagy edzés közben nem ajánlott a használata.

sony WH-1000XM5
Vajpuha párnák.

Ellentmondásos megoldás, hogy a fejhallgató nem hajható össze, így nehézkesebb az elhelyezése, és nagyobb helyet foglal el a táskánkban. Egyes vélemények szerint a gyártó azért döntött így, mert az összehajtható megoldás valamelyest gyengítheti a zajszűrés hatásosságát, mivel a rések miatt hamarabb átjut a hang. Bár ez egyéni preferencia kérdése, én személy szerint bántam, hogy nem lehet összehajtani, tehát nyakon kell hagyni, vagy egy nagyobb táskába beletenni, ha magunkkal szeretnénk vinni.

Egy kemény házas hordtáska is jár a fejhallgatóhoz, amely képes megvédeni a masinát minden esetleges sérüléstől – már amennyiben nem kamionnal akarnunk áthajtani rajta. A tartozékok (hordtáska, 3,5 milliméteres kábel, töltőkábel) mellett egy apró borítékot is találunk a csomagban, amelyet nem érdemes figyelmen kívül hagyni, ugyanis egy háromhavi Tidal, Deezer vagy Nugs.net ajándék előfizetésre válthatjuk be.

A WH-1000XM5 a legújabb Bluetooth 5.2 vezeték nélküli technológiát használja, ami végig stabil kapcsolatot biztosít, és 10 méteres hatókört eredményez. A jobb oldali kagylón az érintésvezérlőket, a bal oldalin a fizikai gombokat találjuk, előbiekkel tudjuk gyorsan és egyszerűen vezérelni az eszközt, például növelni vagy csökkenteni a hangerőt, előrelépni egy zeneszámot, ki- vagy bekapcsolni a Speak to chat funkciót (amely beszélgetés alkalmával átengedi a hangokat). Két fizikai gomb áll rendelkezésre: az első az akkumulátor töltöttségéről ad számot, a másodikkal pedig a zajszűrés módját szabályozhatjuk (normál, aktív, átengedő). Mindezek mellett beépített érzékelőinek köszönhetően a szerkezet magától leáll, ha leemeljük a fülünkről, majd visszatérve ott folytatódik a zene, ahol abbamaradt.

Hordtáska, 3,5 milliméteres kábel és egy töltőkábel jár a csomagban.

Nem kell Hi-Fi szakértőnek lenni, hogy a WH-1000XM5 hatása alá kerüljön az ember. A vállalat közlése szerint a kategória legjobb aktív zajszűrő (ANC) rendszerével ruházták fel az eszközt, amelyről elsősorban a V1 processzor és a nyolc beépített mikrofon gondoskodik. Rendkívül fejlett technológia dolgozik benne, ami olyan szinten képes kint tartani a hangokat, hogy szinte megcsap a csend, amikor bekapcsoljuk a zajszűrést. Első hallásra a füles kellemesen és szépen szól, egyenletes hangzást biztosít a magas hangokon át a mélyekig, egyetlen frekvenciatartomány sem kap indokolatlanul nagy figyelmet. A hangzásért egy-egy 30 mm-es szénszálas kompozit dóm felel, a Sony itt 4 Hz-től 40 kHz-ig terjedő frekvenciatartományt adott meg gyári adatként.

A fejhallgatót több hasznos technológiával is felszerelték, például a digitális asszisztensek használatára is alkalmat ad, támogatja a Fast Pair és a Swift Pair technológiákat, illetve a Spotify Tap minősítést is megkapta, ami azt jelenti, hogy ha rányomunk a megfelelő gombra, akkor a lejátszás onnan folytatódik, ahol legutóbb abbahagytuk a Spotify hallgatását. A fejhallgatót adaptív hangvezérlő rendszerrel is felszerelték, így az eszköz a környezetei hangokhoz – munkahely, utca, kávézás – idomulva alakítja a hangbeállításokat.

sony WH-1000XM5
A Sony WH-1000XM5 nem az átlag felhasználókat célozza.

Az üzemideje nem rekorder, de panaszunk azért nemigen lehet rá. Beépített akkumulátora egyetlen feltöltéssel bekapcsolt aktív zajszűrés mellett 30 óráig képes működni, ANC nélkül pedig akár 40 órán keresztül is használhatjuk. Emellett kábelen is csatlakoztatható az eszköz, így ha szeretnénk, még tovább is kitolhatjuk az üzemidőt.

A Sony WH-1000XM5 egy letisztult, minimalista megjelenésű eszköz, amely remekül szól, bár ez tulajdonképpen alapelvárás is egy ilyen terméktől. Ha a fejhallgató kiválasztásakor fő szempont az aktív zajszűrés, akkor a Sony slágertermékével nem lövünk mellé, emellett kifejezetten kényelmes, és az üzemideje is teljesen korrekt. Viszont a minőség sajnos az árában is megmutatkozik: a WH-1000XM5-t nagyjából 180 ezer forint körül lehet hazavinni, ami azért elég erős összeg egy fejhallgatóért cserébe. De ez sajnos ilyen, valamit, valamiért…

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Hangzás
  (4.5)
 • Aktív zajszűrés
  (5)
 • Külalak
  (5)
 • Ár/érték arány
  (4)
4.6

Összegzés

Az eszköz erősségei tagadhatatlanok, belekötni maximum annyiban tudok, hogy sok más modellel ellentétben a Sony fejhallgatója nem összehajtható, ami rendszeres használat mellett járhat némi kellemetlenséggel. Fontos kiemelni, hogy a WH-1000XM5 nem az átlag felhasználókat célozza, és ez mind a minőségben, mind az árában megmutatkozik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?