Már panelben is lehet komposztálni – Sage konyhai komposztálógép teszt

A komposztálás, mint újrahasznosítási folyamat sokak számára lehet ismerős, ha másért nem, hát azért, mert mindenki látott már elhullott falevelekkel és ágakkal teli ládát vagy tojáshéjjal, almacsutkával és különféle szerves hulladékkal teli gödröt. De arról vajon hallottak-e, hogy a komposztálás nemcsak kertben, hanem beltérben, a lakásban is lehetséges? Hogy létezik egy gép, amely néhány órára képes csökkenteni a több hónapos komposztálási folyamatot, és még a bomlással járó kellemetlen szagot is semlegesíti?

A szemetelés szó hallatán legtöbbünknek a műanyagszennyezés ugrik be, és ez nem véletlen: korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívása a plasztik anyagok kezelése, és jelenleg az újrahasznosítás az egyetlen olyan módszer, amellyel egyes fajtákat vissza lehet forgatni a piacra. Az otthoni hulladékról viszonylag kevés szó esik, pedig az átlagos magyar háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, akár az összes háztartási hulladék 30%-át is kiteheti. Figyelemreméltó adat, hogy az átlagos magyar állampolgár mintegy 65,49 kilogramm élelmiszert dob ki évente a szemétbe, pedig ezek fele az „elkerülhető” kategóriába tartozik, ugyanis a kukába kerülő ennivalók nagy része készétel, zöldség, gyümölcs, kenyér, vagy péksütemény.


A környezettudatos háztartásokban – ahol nyitottak a szelektív hulladékgyűjtés irányába és támogatják a hulladékok lehető legnagyobb mértékű újrahasznosítását  –, nem ismeretlen fogalom a komposztálás, amellyel a konyhai és kerti biohulladékokat lehet visszaforgatni a természetbe azáltal, hogy felhasználjuk a termőtalaj javítására, a fák, a bokrok vagy a veteményeskert ágyásaiban. A klasszikus komposztálás egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag egyszerűen és költséghatékonyan lehet kivitelezni, az egyetlen jelentősebb tétel egy komposztláda vagy komposztkeret beszerzése (komposztgödör esetében még ezek sem kellenek), ám ez is csupán egyszeri költség, és nem is kerül túlzottan sokba. A Sage otthoni komposztálójáról ugyanez már nem mondható el, az árát viszont csak később írom le, mert talán éppen azok csuknák be idejekorán a cikket, akik egyébként nagy hasznát vennék egy ilyen gépnek a hétköznapokban.

komposztálás lakásban
Sage FoodCycler otthoni komposztálógép.

A Sage tavaly ősszel bemutatkozott konyhai komposztálója, a FoodCycler 2 liter szerves hulladékból képes komposztot készíteni, egészen pontosan ún. ökocsipsszé alakítja az élelmiszer-hulladékot, amelyet később műtrágyaként használhatunk fel. A gyártó ígérete szerint a komposztálási folyamat mindössze 4-6 órát vesz igénybe (legszélsőségesebb esetben 8-at), és mintegy 80%-kal képes csökkenti a bele került anyag térfogatát. Az első fázisban a gép kiszárítja és dehidratálja az edényében lévő ételmaradékokat, második lépésben apró darabokra darálja a készülék tartalmát, a harmadik lépésben pedig lehűti az ökocsipszet. Hogy a folyamat hol tart éppen, azt a készülék tetején lévő fázisjelző ikonoknál kigyulladó fény jelzi.

Mielőtt a saját tapasztalataimról beszélnék, vegyük sorba, melyek azok a konyhai hulladékok, amelyek alkalmasak a FoodCyclerben való komposztálásra.

 • Hal- és baromfi hús-maradványok (csont nélkül)
 • A legtöbb megmaradt gyümölcs és zöldség, beleértve a héját is
 • Gabonafélék és magvak
 • Sajt
 • Bab, magvak és hüvelyesek
 • Kávézacc és papír teászacskók
 • Tojás és héj
 • Kisállateledel (csont nélkül)

És melyek azok, amelyek nem:

 • Kemény csontok, például marha, bárány vagy sertés
 • Édességek vagy rágógumi
 • Étolaj vagy zsírok
 • Kemény magok (őszibarackból, kajszibarackból, nektarinból)
 • Diófélék és más kemény diófélék
 • Kemény gyümölcs és zöldséglevél (pl. ananászlevél)

Van továbbá néhány anyag, amit nem érdemes nagy mennyiségben beletenni:

 • keményítők (kenyér, sütemény, rizs, tészta, burgonyafélék),
 • citrusok héja,
 • ízesítők, öntetek, szószok, levesek, lekvárok, mogyoróvajak, dzsemek és édes zselék, tehát viszonylag folyékony dolgok,
 • magas cukortartalmú gyümölcsök (ilyen például a szőlő, a cseresznye, a görögdinnye és a banán),
 • hús, tejtermékek, tejföl, kefir és joghurt.
komposztálás lakásban
Két nap termése.

Amint látható is, a FoodCycler a konyhában keletkező szerves hulladék igen nagy részével képes megbirkózni, ugyanakkor akad egy-két kivétel, amelyeket jobb, ha kerülünk. Maga a gép 28 x 32 x 36 centiméteres méretével nem egy apróság, nagyjából akkora, mint egy forrólevegős sütő, így egy kisebb konyhában komoly gondot okozhat az elhelyezése. Viszont egy átlagos méretű helyiségben kis ügyeskedéssel már találhatunk neki helyet, arra kell csupán figyelni, hogy hátul biztosítsuk a szabad levegő áramlását, ennek megfelelően érdemes egy kevés helyet hagyni a készülék mögött. Ami a dizájnt illeti, a FoodCycler megfelel a legújabb trendeknek, elegáns, letisztult megjelenésű gép, amelyet nyugodtan kint hagyhatunk a konyhapulton, nem fogja bántani a szemünket.

A készülék kezelése egyszerű mint a faék, így még azok is bátran próbálkozhatnak vele, akik egyéként nincsenek barátságban az elektronika eszközökkel. Mindössze egyetlen gomb található a készüléken, ezzel tudjuk elindítani a komposztálást, amennyiben belehelyeztük a hulladékkal megpakolt edényünket, és rátettük a tetejét. Fontos kiemelni, hogy a komposztáló működése csendes, halkan elzümmög a háttérben, éjszakára viszont nem javaslom, legalábbis rossz alvóknak semmiképpen, mert bár nem egy zavaró készlék, aludni nem igen lehet mellette. Jó hír, hogy az energiafogyasztása is alacsony, egy komposztálási művelet során 0,8 kWh-át használ el, így attól sem kell tartanunk, hogy rendszeres használata megdobja a villanyszámlát.

komposztálás lakásban
A kezelése ennél egyszerűbb már nem is lehetne.

Apropó edény. A gép mellé jár egy 2 liter űrtartalmú, porcelán bevonatú, alumínium tárolóvödör is, ebbe lehet gyűjteni a biohulladékot. Aggódtam picit a szagok miatt, de a gyártó mindenre gondolt, egy szénszűrős fedőt is pakolt az egységcsomagba, amely tökéletesen bent tartja a kellemetlen szagokat, hiába is szaglásztam körülötte, semmit sem lehetett érezni. Az űrtartalom egyébként nem túl nagy, a mi kétfős háztartásunknak mindössze két nap alatt sikerült körülbelül a feléig megtöltenie úgy, hogy főzni még csak nem is főztünk. Az edénybe végül sok-sok tojáshéj, alma csutka, paprika csuma, valamint egy asztalon felejtett, megplöttyedt narancs került, továbbá egy kifacsart citromot is beledobtam a vödörbe. Nagy meglepetésemre, a FoodCycler hamarabb végzett, mint gondoltam, mindössze négy óra alatt elbánt a vödörben felhalmozott hulladékkal, az ökochipsz pedig pont olyan lett, amilyennek a gyártó is megmondta: száraz, kicsi és szagtalan.

Tádám!

Az így kapott komposztanyagot rendkívül sokoldalúan és sokféleképpen felhasználhatjuk, hasznát vehetjük például a kertben, vagy a teraszon található növények, virágok, gyümölcsfák trágyázására. Mivel nekem egyik sincs, jobb híján eltemettem a kert azon részébe, ahová az ősz folyamán tujákat tervezek majd ültetni. A vödör egyébként mosogatógépben is mosható, így szerencsére el tudjuk kerülni a kézzel mosást.

Száraz, szagtalan ökocsipsz.

Nagyon kíváncsi voltam, mit tud ez a masina, és ha igazán őszinte akarok lenni, akkor körülbelül ez az a szint, amit ezért az árért cserébe elvár az ember. Nincs túlbonyolítva, a végeredmény a gyártó ígéreteit tükrözi, az anyaghasználat és az összhatás remek, egyszóval tényleg egy olyan gépet kap az ember, amely csont nélkül teljesíti a feladatát. Ha nagyon bele akarok kötni valamibe, akkor az űrtartalmát említeném meg, egy nagyobb családnak ugyanis 2-3 nap alatt könnyedén megtelhet a kapott két literes vödör, így előfordulhat hogy egy héten akár többször is végig kell zongorázni a komposztálási folyamatot.

Mivel már az elején említést tettem a FoodCycler borsos áráról, nem is szaporítanám tovább a szót, ugyanis ez az egyetlen sarkalattos pontja a terméknek, amely képes lehet elriasztani a vásárlót. A komposztgép ajánlott fogyasztói ára 159.990 forint, ami lássuk be nem kevés, a magyar pénztárcához mérve pedig kifejezetten drágának számít. Ez már csak azért is nagy szívfájdalom a számomra, mert többek között pont az ilyen és ehhez hasonló megoldásokkal lehetne támogatni a háztartások fenntarthatóságát, és a hulladékok lehető legnagyobb mértékű újrahasznosítását. De így mégis hogyan, ha az átlag polgár ezt nem engedheti meg magának?

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Teljesítmény
  (5)
 • Praktikusság
  (4)
 • Innováció
  (5)
 • Dizájn
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (3)
4.3

Összegzés

Akit az ár nem riaszt vissza, annak bátran merem ajánlani a Sage komposztgépét, egy végtelenül kényelmes és innovatív eszközről van szó, amely valóban sokat tehet a háztartások fenntarthatóságáért.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
További tesztek

Ezeket olvastad már?