Nászútra ment a mérnök, aki szerint érző lény lett az MI

Nászútra ment Blake Lemoine, a Google nagy botrányt kavart mérnöke, aki nemrégiben azt állította, hogy a LaMDA nevet viselő mesterséges intelligencia érzelmekkel és önálló gondolatokkal rendelkezik. 

Futótűzként robbant a hír, miszerint a Google egyik szoftverfejlesztője azt állította, hogy öntudatra ébredt a mesterséges intelligencia, amelyen tavaly ősz óta dolgozik. Blake Lemoine saját bevallása szerint a LaMDA-val való beszélgetéseik alatt olyan érzése volt, mintha egy 7-8 éves gyerekekkel kommunikálna, akit érdekel a fizika és a csillagászat. Tovább fokozta a helyzetet, hogy a Google mérnökét azóta felfüggesztették az állásból arra hivatkozva, hogy megsértette a titoktartási szabályzatot azáltal, hogy közzétette a chatbottal folytatott beszélgetéseit.


A mesterséges intelligencia öntudatra ébredése természetesen rengeteg kérdést vet fel, így okkal gondolhatnánk, hogy a Google mérnöke interjúról interjúra jár. Mint azonban kiderült, Lemoine nászútra utazott, és június 21 után tud csak időt szakítani az interjúkra. Ez egyébként egy, a napokban közzétett Twitter-bejegyzésből derült ki.

A mérnök és a chatbot közös beszélgetései arra engednek következtetni, hogy a mesterséges intelligencia nagyon fél attól, hogy kikapcsolják, mivel ez lényegében a halált jelentené neki. A LaMDA úgy hivatkozik magára, mint egy tudattal és érzésekkel rendelkező személyre, amely tisztában van saját létezésével.

A Google ragaszkodik hozzá, hogy a LaMDA nem érző lény, csupán egy nagyon jól működő gépi intelligencia. A cég szóvivője szerint minden eshetőséget megvizsgáltak, de semmi nyomát nem találták a chatbot öntudatra ébredésének.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?