A konyha forradalma – Philips Airfryer XXL teszt

Kipróbáltuk a Philips legújabb, Airfryer XXL típusú forrólevegős sütőjét. Az, hogy nagyon megszerettük, nem kifejezés.

A technika folyamatos fejlődése a konyhát sem kerüli el. Csak kapkodjuk a fejünket az újdonságok láttán, ember legyen a talpán, aki a kínálat-dömping nyomása alatt racionálisan tud dönteni egy-egy termék mellett. Itt nem csak arra gondolunk, hogy melyik cég termékét vegyük meg, hanem, hogy egyáltalán mit vegyünk meg. Nálunk legalább 5 olyan termék van otthon (kezdve a gyümölcscentrifugával, folytatva az elektromos zöldség-spirálozóval – igen, ilyen is van, hagyjuk is), amelyek az ár/használat darabszám tengelyen nagyon rosszul teljesítenek.


Sok szempontból fontos tehát, hogy körültekintően szereljük fel a konyhánkat.

Figyelemmel kell lennünk az étkezési szokásainkra, a konyhánk méretére, környezetvédelmi-fenntarthatósági szempontokra és nem utolsó sorban a pénztárcánkra is. Ez utóbbi szempontból az általunk most tesztelt termék nem mutat kíméletet. Most megnézzük, vajon megéri-e kiadni egy átlagos budapesti albérlet havi díját egy konyhai eszközért?

Philips Airfryer XXL
Nagyon szép darab!

Az Airfryer-ek szinte berobbantak a piacra, párhuzamosan azzal az egészségtudatos alapvetéssel, miszerint a bő, forró olajban sütött ételek nem kimondottan tesznek jót nekünk Még talán sokan emlékszünk arra, amikor gyerekkorunkban megjelentek az első nyugati olajsütők, amiben vígan pirulgattak a vasárnapi rántotthús szeletek. Ki volt az, aki az első sütés után kidobta az olajat? Nagyjából senki. Aztán a sokadik használat után, amikor már kezdett az ételek ízvilága rejtett elemeket is tartalmazni, megtörtént az olajcsere.

Ennek a világnak üzent hadat az ún. forrólevegős sütési technológia, amely olaj hozzáadása nélkül vagy csak kevés olaj felhasználásával készíti el az ételeket.

Ennek a kategóriának egy prémium változatával, a Philips HD9870/20 SMART Sensing XXL ismerkedtünk meg, mutatjuk a tapasztalatainkat.

Gyönyörű!  Ez az első dolog, ami feltűnik az embernek. A Philips valamennyi airfryer-e fekete színű, de ez, hát ez egy közel 8 kg-os fehér pezsgőszínű kis ékszerdoboz, mely valódi dísze lehet egy konyhának. Ettől persze még nem lehet jóllakni, de már csak ránézni is jó.

Philips Airfryer XXL
Kiszámolja a sütési időt.

Sokaknak eleve problémát okoz, hogy bizonyos ételeket milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni. Ennek a döntésnek a súlyát vállalta át a Philips az intelligens érzékelőtechnológia kifejlesztésével. Csak annyi a feladat, hogy kiválasszuk az étel típusát, az intelligens érzékelő pedig beállítja a sütés idejét és hőfokát. A tesztelésünk alapján mindig jól. A korábbi Airfryer-ekhez képest a Philips itt most bevetette még a Rapid Air technológiát is, ami hétszer gyorsabb légáramot tud előállítani a még ropogósabb végeredményért. Ezt még lehet fokozni a csillag alakkal, amelynek köszönhetően a készülék minden oldalon átsüti az ételt.

Ahogyan a termék neve is mutatja, itt nagy mérettel van dolgunk

Az új XXL, családi méretű sütőedény megbirkózik akár egy egész csirkével is, több adag – akár 1,4 kg – hasábburgonyával is, illetve egyszerre akár többfajta étel is készíthető. A nekünk egyik legjobban tetsző képessége a készüléknek, hogy meg tudja különböztetni a fagyasztott és a rendes nyers krumplit egymástól, külön program van a zöldség két állapotára, és mindkét esetben tökéletes az eredmény. A másik nagy kedvenc képességünk, hogy akár 30 percen keresztül is képes melegen tartani a már elkészült ételt.

Philips Airfryer XXL
A fagyasztott krumpliból tökéletes hasábkrumplit csinál.

Visszatérve a forrólevegős sütés egészségvédő hatására a Philips HD9870/20 SMART Sensing XXL az egyetlen Airfryer, amely a zsiradékeltávolító technológia használatával különválasztja és összegyűjti a felesleges zsiradékot (a cég ígérete szerint akár 90 %-kal kevesebb zsiradék használatával, sokkal gyorsabban készíthetőek el az ételek). És ha már a zsírról beszélünk: az Airfryer QuickClean kosár, illetve minden kivehető alkatrész egyszerűen tisztítható a mosogatógépben.

Philips Airfryer XXL
Ilyen lett.

Ezzel összefüggésben a mi tapasztalatunk az volt, hogy nem minden esetben sikerült teljes egészében eltávolítania a mosogatógépnek az akár 200 fokos forrólevegő miatt a kosárra égett zsiradékot. Súrolni mi nem mertük az eszközöket, így a megoldás talán az lehet, ha használat után rögtön, de éppen emiatt nagyon óvatosan és körültekintően vagy papírtörlővel vagy egy száraz ronggyal áttörölgetjük a tartozékokat.

A gép képes arra, hogy elmentse a kedvenc elkészítési módunkat is, amivel később ugyanolyan könnyedén készíthetjük el az ételt.

Felmerül a kérdés: a sültkrumplin kívül mit is tudunk készíteni ebben a gépben? Óriási segítséget jelent, hogy a kezdeti kreativitás hiányát a Philips egy intelligens szakácsprogram kifejlesztésével igyekszik pótolni. A NutriU alkalmazás ugyanis több mint 500 receptet tartalmaz. Csak egy kis ízelítő, hogy milyen fő kategóriákban keresgélhetünk:

 • Kenyerek és zsemlék;
 • Egytálételek;
 • Reggeli;
 • Ebéd;
 • Vacsora;
 • Csirkeételek;
 • Burgonyából készült ételek;
 • Halételek;
 • Desszert (a receptek között a csokoládés lávatorta is szerepel);
 • Vegetáriánus.

Minden cikk részletesen, lépésről-lépésre, képekkel segíti a főzést-sütést. Nagyon Az alkalmazás cikkekkel is igyekszik segíteni a főzést, de a készülék használatával kapcsolatban is rengeteg tippet ad.

Csirke…

Az alkalmazás bemutatja, hogy az Airfryerhez milyen tartozékok milyen extra funkciót biztosítva szerezhetőek be (pl. Pizzakészlet-tartozék, Snack kiegészítő, profi sütőkészlet stb.).

Philips Airfryer XXL
Jóóó csirkeee!

És most jöjjön a feketeleves: az átlagos budapesti albérlet díja nem túlzás, hiszen a készülék maga a családi méretű sütőedénnyel és 9 darab muffinkehellyel együtt 149 999 Ft-ba kerül. A pizzakészlet-tartozék 17 999 Ft, egy nyárs 2 800 Ft és így tovább, tehát tényleg prémium kategóriás az árát tekintve is.

A véleményünk azonban határozottan mégis az, hogy megéri. Már csak azért is, mert ilyen finom sült krumplit ilyen egészségesen és ilyen rövid idő alatt mi még semmivel nem tudtunk elkészíteni. Rengeteg lehetőséget rejt ez a Philips Airfryer, egy kis gyakorlattal és az applikáció segítségével újra tudjuk tervezni a főzési szokásainkat.

Az eszköz egyébként azoknak különösen hasznos lehet, akik helyszűkében vannak, mert ezzel a géppel annyi fajta étel készíthető el, hogy megspórolhatunk pár háztartási eszköz beszerzését ennek az egynek megvételével.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Külső
  (5)
 • Tudásszint
  (5)
 • Kezelhetőség
  (5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
4.9

Összegzés

A Philips HD9870/20 SMART Sensing XXL 150 000 forintos árával nem a legolcsóbb készülék a konyhapiacon, de olyan praktikus és annyi más eszközt ki tud váltani, hogy szerintünk ez, vagy valamelyk kisebb testvére minden konyhában ott kellene, hogy legyen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Nora

Nora

A szépségápolás és a konyhai elektronika a szakterülete. Nagyon jól ért a főzéshez és ahhoz is, hogy mivel érdemes főzni.
További tesztek

Ezeket olvastad már?