A helyadatok törlésével védi a Google az abortuszra váró nőket

A Google az abortuszt igénylő amerikai nők védelmére kel, és mostantól törli a helyelőzmények közül az abortuszklinikák látogatását Amerikában. 

Mint arról a TechWorld is beszámolt, az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade törvény eltörlését követően több amerikai nagyvállalat is felajánlotta az alkalmazottainak, hogy utazási hozzájárulással segítik őket, amennyiben más államba kell elutazniuk, ha abortuszt igényelnének. A Google most blogbejegyzésében jelentette be, hogy a személyes jellegű helyadatokat is elkezdi kitörölni a rendszerből, mint például az abotuszklinikákat, a tanácsadó központokat, illetve a szenvedélybeteg-intézeteket. A bejelentés homályosan fogalmaz arról, hogy pontosan hogyan azonosítják ezeket a helyeket, és mennyi ideig tart az eltávolításuk – írja az Enagdget.


„Ha rendszereink azt észlelik, hogy valaki felkereste ezeket a helyeket, akkor nem sokkal a látogatását követően töröljük ezeket a bejegyzéseket a Helyelőzményekből” – olvasható a Google blogbejegyzésében. A cég emellett a Fitbit applikációjában elérhető  menstruációs ciklus és a különféle tünetek rögzítését lehetővé tevő funkcióját is frissíti, hogy a felhasználók törölhessék menstruációkövetési adataikat a szolgáltatásból. A cég nem tért ki arra, hogy eltávolítja-e például a felhasználók abortuszhoz kapcsolódó keresési előzményeiket a keresőoldalról, valamint a YouTube-ról.

Az amerikai legfelsőbb bíróság nemrég érvénytelenítette a Roe kontra Wade ítéletben hozott döntést, amely kimondta, hogy a nők az ország egész területén, függetlenül attól, hogy melyik államban élnek, végezhetnek művi terhességmegszakítást. A múlt hónapban hozott döntés értelmében az abortusz kérdése kikerült az egyéni jogok közül, mostantól az egyes államok szabják meg az erre vonatkozó jogokat. Szakértők már most arra figyelmeztetnek, hogy az abortusztilalmat bevezető államok megpróbálhatják majd büntethetővé tenni azt, ha valaki más államba utazik terhességmegszakítás céljából.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?