napelemek
Kép: Jukka Niittymaa - Pixabay

Az Európában tapasztalható energiabizonytanság, valamint a még elérhető állami támogatások miatt eddig is fokozott érdeklődés övezte a háztartási és vállalati napelemes beruházásokat, azonban a múlt heti kormányzati bejelentés hatására valósággal berobbant a kereslet a napelemek iánt.  

A naperőmű telepítési költségek és a napelemek beszerzési ára az elmúlt hónapokban csupán minimálisan, 1-2%-kal emelkedett, viszont a HUF-EUR árfolyam változás miatt sajnos a magyar vevők jelentős ár növekedést tapasztalhattak az elmúlt hetekben.

Egy teljes rendszer kiépítése átlag háztartási méretnél (10-15.000 Ft-os villanyszámla esetén) 2-2.5 millió Forint körüli tételt jelent annak, aki most kezdi meg a telepítést.

Az Assix Intersolar információi szerint a piacon a napelempanelek elérhetőek, van belőlük elegendő mennyiség jelenleg, viszont az inverterekből nagyobb hiány tapasztalható. Vannak esetek, ahol a 6-8 kW-os rendszerekhez szükséges invertereknél akár két-három hónap is lehet a beszerzési idő.

A mostani rezsicsökkentés módosítás hatására a napelemes rendszerek megtérülése az eddigi 8-10 év helyett 1,5-2 évre is lecsökkenhet” – mutat rá Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője. „Ezért azt javasoljuk, hogy aki megteheti, fektessen be a saját energia termelésébe, ezáltal hosszú távon kiszámíthatóvá téve a rezsiköltségeit” – tette hozzá a szakértő.

Már csak azért megéri napelemes rendszerbe fektetni, mert ahogy az lenni szokott, az óriási kereslet hetására biztosan emelkedni fognak a közeljövőben az árak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!