A Google menesztette mérnökét, aki a múlt hónapban azt állította a cég LaMDA nevű mesterséges intelligenciájáról, hogy érzelmekkel és önálló gondolatokkal rendelkezik.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Blake Lemoine, a Google mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének mérnöke azt állította, hogy a LaMDA nevű chatbot érző pszichével rendelkezik, ennek bizonyítására közzétette a programmal folytatott párbeszédét. A Google már az ügy kirobbanásakor fizetett kényszerszabadságra küldte Lemoine-t arra hivatkozva, hogy az megsértette a titoktartási szabályzatot azáltal, hogy közzétette a chatbottal folytatott beszélgetéseit. Később a mérnök egy lapnak arról beszélt, hogy a LaMDA megkérte őt, hogy keressen neki egy ügyvédet, aki harcolhat azért, hogy valódi személyként fogadják el.

A BBC most arról számolt be, hogy a Google elbocsájtotta Lemoine-t, mivel az megsértette a vállalat adatbiztonsági elveit. A cég azt állítja, hogy figyelembe vették a mérnök aggályait, át is vizsgálták a programot, de továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy a LaMDA nem érző lény, csupán egy nagyon jól működő gépi intelligencia.

Több mesterséges intelligenciával foglalkozó kutató is felszólalt az ügy kapcsán, megcáfolva Lemoine állításait. Margaret Mitchell, a Google menesztett mérnöke szerint az olyan rendszerek, mint a LaMDA, nem képesek a tudatosságra, csupán modellezik az emberi kommunikációt az adott kontextust követve. Gary Marcus amerikai kutató egyenesen nonszensznek nevezte az ötletet, hogy egy mesterséges intelligencia érzésekkel és gondolatokkal rendelkezzen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!