Miért van ma ez a különleges hangszer a Google főoldalán?

A Google mai logójával a stíldob nevű hangszert ünnepli, amely az egyetlen akusztikus zeneszerkezet, amelyet a huszadik században találtak fel, de eredete az 1700-as évekre nyúlik vissza.

Különleges animáció került ma a Google főoldalára. A keresőmotor egy stíldob nevű zenélőszerkezetről készített egy rajzfilmet a felhasználóknak. Valószínűleg kevesen tudják, hogy az ütős hangszer a büszkeség és az ellenállás szimbóluma Trinidad és Tobago lakosai számára.


A stíldob mai napig fontos részét képezi Trinidad és Tobago szüreti fesztiváljainak, a története pedig egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. Amikor a gyarmatosítók rabszolgasorba esett afrikaiakat hoztak Trinidadba, azok magukkal vitték afrikai örökségüket és a ritmikus dobolás hagyományait a karibi szigetországba. 1834 és 1838 között eltörölték a rabszolgaságot, a trinidadiak pedig dobjaikkal csatlakoztak a karneváli ünnepséghez. Felhőtlen örömük azonban nem tarhatott sokáig, ugyanis 1877-ben a kormány betiltotta a dobolásukat, mert attól tartottak, hogy a hangszert a lázadás felszítására fogják használni.

1951-ben ezen a napon lépett fel a Trinidad All-Steel Pan Ütőzenekar a Festival of Britainon, bemutatva az ütőst hangszert és az általa született új zenei műfajt a világnak. Erről emlékezik meg a Google a mai speciális logóval.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?