Egy friss tanulmány szerint még a bírók sem tudnak ellenállni, hogy a Wikipédia segítségével találjanak gyors választ a kérdéseikre. 

A MIT Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory (röviden CSAIL) kutatása szerint a Wikipédia befolyásolhatja a bírókat a döntéshozatalban – írta meg az Engadget. A kutatócsoport joghallgatók segítségével végezte a tanulmányt, akikkel mintegy 150 Wikipédiára szánt bejegyzést íratott az ír legfelsőbb bíróság határozataival kapcsolatban. Miután a szócikkek egy részét élesítették, az ezekben található szófordulatok sorra elkezdtek visszaköszönni a bírói határozatokban is, innen tudható, hogy az ír bírók is forgatták a Wikipédiát. A CSAIL megjegyezte, hogy az ír jogrendszer ideális tesztterepnek bizonyult, mivel ezekkel kapcsolatban meglehetősen kevés fellelhető anyag olvasható az online enciklopédián.

A kutatóintézet szerint az eredmény azt sugallja, hogy a bírók is használják munkájuk során a Wikipédiát, feltehetően azért, mert a bonyolult bírósági iratok helyett jóval egyszerűbb így, egy gyors online kereséssel precedensértékű eseteket találni.

Az eredmény komoly aggodalomra ad okot, mivel a Wikipédia nem feltétlen a pontosságáról ismert, lévén hogy egy bárki által szerkeszthető, online felületről van szó. Mi is megírtuk néhány hete, hogy egy egy Zhemao néven író felhasználó egy évtizedig írt a kínai Wikipédiára az orosz történelemmel kapcsolatban úgy, hogy számos kitalált részlettel egészített ki a megtörtént eseményeket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!