A NASA-nak sikerült beazonosítania azt a bizarr, spagetti alakú képződményt, amelyet júliusban fotózott le a Perseverance marsjáró. 

Mi is írtunk róla, hogy július 12-én, marsi missziójának 495. napján egy meglehetősen furcsa alakzatot fényképezett a Perseverance a vörös bolygó felszínén. A fotó láttán leginkább egy spagetti, egy féreg, esetleg egy hínár jutott az eszünkbe, ám mint kiderült, semmi ilyenről nincs szó, csupán a felszálló és leszálló egység egy összegabalyodott darabját találta meg a marsjáró.

A spagettiszerű képződmény nem más, mint egy Dacron-háló, amely egy gyantába áztatott szintetikus szál, amelyet gyakran használnak nagy teljesítményű vitorlavásznakhoz is, de a Perseverance esetében minden bizonnyal a hővédő takaró része volt – írja az Independent a NASA blogbejegyzése alapján. „Úgy tűnik, hogy ez a bizonyos hálódarab meglehetősen rossz állapotban van, ami arra utal, hogy komoly erőhatásnak volt kitéve” – jegyezte meg a NASA.

Nem ez az első alkalom, hogy a NASA egyik szerkezete a leszállásból visszamaradt törmelékekkel találkozik útja során. Áprilisban az Ingenuity nevű minihelikopter kapta lencsevégre a leszálláskor eldobott ejtőernyőt, valamint a szerkezeteket védő hátsó burkolatot.

A Perseverance rover és hűséges társa, az Ingenuity 2020 júliusában indult útnak a Földről, és több mint egy éve, 2021 februárjában landoltak a Mars felszínén.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!