Samsung Galaxy Watch 5 Pro

A Galaxy Watch 5 Pro – a Galaxy Watch termékcsalád legújabb tagja – a Samsung eddigi legstrapabíróbb és legjobban felszerelt okosórája. A Pro szócska ezúttal nemcsak a marketing része, valódi extrák indokolják a jelenlétét, úgy mint a zafír üveg és a titánium burkolat, valamint a megnövelt üzemidő, amellyel mintegy hatvan százalékkal tovább bírja a Watch 4-hez képest. De nézzük is meg, hogy mit tud a Garmin órák riválisának kikiáltott, új anyagokkal, GPX-funkcióval és számos egyéb finomsággal felvértezett okosóra.

Kezdjük, mint mindig, a legelején. A hozzánk beérkezett fekete színű tárolódobozban a Watch 5 Prón kívül egy mágneses töltőcsatlakozó és egy felhasználói utasítás lapított, ami segít eligazodni az óra beüzemelésében (magyar nyelvű utasítás sajnos nincs köztük). Ebből a variánsból csak egy méret készült, 45 mm-es kivitelben kapható, a súlya pedig 46.5 gramm. A hozzánk eljuttatott modell a sportosabb stílust követi, viszont a szíja szokásosan cserélhető, tehát elegánsabb kinézettel is elérhető. A szilikonpánt kialakítása és érzése egyébként kényelmes, abszolút ideális a sportoláshoz, az óra maga pedig IP68-as besorolású, tehát egy pontig víz- és porálló, és úszni is lehet benne, amit az 5 ATM nyomástűrés tesz lehetővé.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro
Fotó: Samsung

A Watch 5 Pro egy magasabb szintet képvisel, ami az anyaghasználat terén is abszolút megmutatkozik. Az okosóra titán házat és zafírkristály üveget kapott: előbbi előnye, hogy könnyű, mégis rendkívül erős, a zafír pedig ellenáll minden karcolásnak. A kijelző a Gorilla Glass DX mögé rejtett, 1,4″-es, Super AMOLED panel, ami 450×450 pixeles. Erre ezúttal is egy élmény ránézni legyen éjszaka vagy éppen verőfényes napsütés, a kijelző remekül belátható minden körülmények között.

De nézzük is, hogy működés közben mit produkál az óra. Az eszköz a Google Wear OS (egészen pontosan a Wear OS 3.5-ös ) rendszerét futtatja, ami azt jelenti, hogy egy olyan operációs rendszer munkálkodik benne, amelyet kifejezetten a viselhető okoseszközökre fejlesztettek ki. A Google Wear OS-en megtaláljuk a legnépszerűbb appok okosórás verziót, ott van például a Google Maps, a Google Pay, a Spotify, a Strava, a VLC Mobile, a Viber, valamint a Shazam is. A beüzemeléshez egyébként le kell töltenünk a Samsung Wearable appot, de nem árt a Samsung Health sem: előbbi elengedhetetlen az óra működéséhez, de utóbbi is rendkívül hasznos, ugyanis az eszköz funkciói közül nagyon sok mindent csak ebben lehet elérni, többek között az alváskövetést és a kardióadatokat is.

Az órában van GPS, és természetesen megtaláljuk a jól ismert egészségügyi funkciókat is, többek között a pulzusszámlálót, a stresszszint-mérőt, a véroxigén-mérőt, az alváskövetést és a lépésszámlálót, de rengeteg elérhető sport és tevékenység közül is választhatunk, amelyeket később a telefonon lévő Samsung Health-ben lehet nyomon követni. Vérnyomásmérést és EKG-vizsgálatot is végezhetünk, ami viszont fontos, hogy utóbbi két funkcióhoz a Samsung Health Monitor alkalmazás szükséges, ami csak a Samsung mobilokra tölthető el, vagyis más gyártó készülékeivel papíron nem tudjuk elérni ezeket. Ami külön tetszett, hogy az eszköz bioelektromos impedanciát is mér, vagyis a testösszetételed mérésére is képes, így megtudhatod a testzsír százalékod, vagy akár a vázizom tömegedet is. Erre az okosmérlegekben is használt speciális szenzorok (vagyis elektródákat) szolgálnak, amelyek nagyon alacsony feszültségű impulzusok segítségével mérik meg a testet alkotó zsír, izom, és víz mennyiségét.

Nagyon tetszett továbbá, hogy a Samsung Health appon belül beépített női cikluskövetőt is találunk, amely az adatok megadása után képes előrejelezni a termékeny időszakot, a peteérést és a következő menstruáció kezdetét. Mindezekhez különböző megjegyzéseket is fűzhetünk, például megadhatunk tüneteket, hangulatot és szexuális aktivitást is.

Ami újdonság, hogy az óra képes kezelni a GPX formátumú fájlokat, amelyek a túrázások alkalmával nagy segítségünkre lehetnek. A marketinget elnézve, a gyártó a sportos közönséget célozta meg, és elsősorban is azoknak ajánlja az óra beszerzését, akik szeretnek a szabadnak lenni, legyen szó túrázásról vagy kerékpározásról. Az üzemidőt is alaposan feltornázták a Samsung fejlesztői: az 590 mAh-s akkumulátor papíron 60 százalékkal bírja tovább a Watch 4-hez képest (tesztünket itt találod), amelynél bosszantóan gyakran kellett elővenni a töltőt.

A Galaxy Watch 5 Pro egy közel tökéletes, igényes megjelenésű okosóra, amit számtalan sport és egészségügyi funkcióval szereltek fel. Bár a Samsung alapjáraton a „kalandorokat” célozza a termékkel, az okosóra bárki számára hasznos lehet, aki szeretné figyelemmel kísérni az egészségügyi állapotát. A Google-féle Wear OS gyorsan fut, a kezelőfelülete egyszerű és az üzemideje is érezhetően jobb az előző modellhez képest, bár ebből a szempontból még továbbra is van hova fejlődnie a gyártónak. A Watch 5 Pro tökéletes választás azoknak, akiknek egy Galaxy mobil lapul a zsebükben, de mi többiek, a „kívülállóak“, be kell érjük azokkal a funkciókkal, amelyek a Google Play Store-ból is elérhetőek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy sokak számára csak álom marad az EKG és a vérnyomásmérő, amelyek az eszköz igen jelentős funkciói. Kérdés, hogy mindezek tudatában, megéri-e a húzós vételárat.

A Samsung okosórájáért ugyanis mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Magyarországon a Galaxy Watch 5 Pro Bluetoothos verziója 204.990 forintos, az LTE verziója 224.990 forintos ajánlott fogyasztói áron vásárolható meg. Ami pedig a színeket illeti: az óra fekete és szürke színekben érhető el, a szíjak pedig – ahogy fentebb említettük is – kedvünk szerint cserélhetők.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Kijelző/Képminőség
Teljesítmény
Kényelem
Akkumulátor
Dizájn
Ár/érték arány
kalandoroknak-keszult-de-az-otthonulok-is-hasznat-veszik-samsung-galaxy-watch-5-pro-tesztTagadhatatlan, hogy prémium kivitelezésű eszközökről van szó, amely egy rakás olyan funkcióval rendelkezik, melyeknek tényleg nagy hasznát vehetjük a mindennapokban. Az ára ugyanakkor igen húzós, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy bizonyos funkciók - mint például a vérnyomásmérés és az EKG - csak azoknak érhetőek el, akiknek Galaxy mobil lapul a zsebükben.