Vezetékmentes fülhallgatót keres? Mutatjuk, mire kell figyelnie

Ma már szinte minden mobilos cég kínál a telefonjai mellett valódi vezeték nélküli fülhallgatókat is, de számos más gyártó is benevezett már erre a piacra. Ezek közt vannak tradicionális fülhallgatógyártók, de teljesen új belépők is. Így aztán az egyszeri vásárló jól meg tud keveredni, ha ilyen fülest vásárolna. De semmi baj, itt vagyunk és elmagyarázzuk, mi mindenre érdemes figyelni egy ilyen készülék választásakor. Ezeket jártuk körül az egyik legfrissebb modell, a Samsung Galaxy Buds2 Pro segítségével.

Valódi vezeték nélküli fülhallgató

Néhány évvel ezelőtt bukkantak fel az úgynevezett valódi vezeték nélküli, vagy más néven szeparált fülhallgatók, és hamar komoly népszerűségre tettek szert. Nem is véletlenül, hiszen új színt hoztak az audió eszközök világába azzal, hogy úgy használhatóak, mint egy hagyományos füles, ám kábel nem köti össze a hangszórókat, és semmilyen egyéb külső modul nem szükséges a használatukhoz. Csak meg kell fogni az egyik apró komponenst és bedugni a jobb, a másikat pedig a bal fülbe, ahol azok jó esetben kényelmesen megülnek, és már lehet is hallgatni a zenét, vagy tolni a telefonbeszélgetést.


Samsung Galaxy Buds2 Pro

Ez amellett, hogy nagyon egyszerű, kifejezetten diszkrét használatot tesz lehetővé, hiszen nem lóg ki semmilyen madzag a fülből. Nem véletlen, hogy az ilyen modellek nagyon népszerűek, és ma már sok cég próbál termékeivel sikert aratni ebben a szektorban is. Ebből fakadóan a kínálat is óriási, és a választék az ipari hulladéknak minősülő katasztrofális termékektől a szuper és sokoldalú megoldásokig terjed. A közelmúltban bemutatott Samsung Galaxy Buds2 Pro ez utóbbi csoport egyik képviselője, így kiválóan alkalmas arra, hogy a segítségével demonstráljuk, hogy mire is érdemes odafigyelni, ha ilyen jellegű termék vásárlásán töri valaki a fejét.

Mire jók a vezeték nélküli fülhallgatók?

Mivel nincs vezeték, ezért vezeték nélküli Bluetooth technológia szükséges a hangok továbbításához. Tehát csak olyan eszközhöz lehet csatlakoztatni ezeket a szeparált fülhallgatókat, amelyek támogatják ezt az eljárást. Ezek lehetnek telefonok, tabletek, számítógépek, valamint egyre több tévé, hifi rendszer és néhány okosóra is belépett már a körbe. De az is tény, hogy mondjuk a régebbi médialejátszók, otthoni erősítők, tévék és telefonok használata esetén bizony előfordul, hogy nem lehet őket használni.

Samsung Galaxy Buds2 Pro

A nagy előnyük, hogy kicsik, könnyűek, egyszerűen hordozhatóak, és (jobb esetben) szinte láthatatlanok. Valamint persze, hogy a vezeték hiánya miatt sportolásnál is nagyon jól beválhatnak, pláne, ha olyan okosóránk van, amelynek van saját tárhelye és zenelejátszó alkalmazása, hiszen ilyenkor a mobilt sem kell már magunkkal vinni.

Hangminőség – zenehallgatás, videózás

A legtöbb vezeték nélküli fülhallgató itt vérzik el! Jellemzően a basszusok megteremtésével van probléma, ami miatt a megszólalás steril lesz, mentes a dinamikától. Ez a videózásnál, játéknál nem akkora probléma, de bizony a zenehallgatást megkeseríti. A Samsung Buds2 Pro esetében a hangszórókat az audió specialista AKG mérnökeinek segítségével fejlesztették ki és ez meg is hallatszik a végeredményen.

A továbbfejlesztett Samsung Seamless Codec a teljes 24 bites hangot kódolja és a Galaxy Buds2 Pro segítségével dekódolja, megőrizve ugyanazt a kiváló, 24 bites hangminőséget.

Az intelligens 360 Audio algoritmusok a közvetlen Többcsatornás (5.1ch / 7.1ch / Dolby Atmos) és továbbfejlesztett fejkövető funkcióval magával ragadó élményt nyújtanak. A Dolby Head Tracking pontosan meghatározza a hang irányát a térbeli élmény érdekében, miközben mozgatjuk a fejünket.

Hangminőség – telefonálás, beszélgetés

A vezeték nélküli fülhallgatók többségén található beépített mikrofon is, azaz headsetként is használhatóak, így hanghívások, telefonok lebonyolítására is alkalmasak vagy videochatelésnél is bevethetőek. Itt is lehet lyukra futni, de a jobb modelleknél nincs gond a beszéd tisztaságával, zajosodás, búgás nem jelentkezik, így a másik fél tisztán hall minket. A Samsung Galaxy Buds2 Pro eMutatunk pár tippet, mire figyeljetek!setében például egy három mikrofonos adaptív rendszert alkalmaztak, amelynél a két külső mikrofon együttműködik a belső mikrofonnal, így miközben telefonál valaki, a mikrofonok kizárják az őt körülvevő hangokat és zajokat.

Kényelem

Az egyik legfontosabb szempont, hogy kényelmes legyen a vezeték nélküli fülhallgató. A mérnököknek nincs egyszerű dolguk, hiszen a készülékházba kell bezsúfolni az összes elektronikát és akkumulátort. A Samsung Galaxy Buds2 Pro esetében ezzel nincs gond, a gömbölyű formavilágnak, illetve a mindössze 5.5 grammos súlynak köszönhetően nem nyomja a fület és még több órás használat során sem válik kényelmetlenné.

Samsung Galaxy Buds2 Pro
A kényelem nagyon fontos!

A továbbfejlesztett széláramlási technológiája pedig csökkenti a hallójárat nyomását és minimalizálja a zajt.

Aktív zajszűrés

A 3 jelszintű SNR (jel-zaj arány) mikrofonnal a Samsung Galaxy Buds2 Pro több külső hangot képes észlelni és kiszűrni. Még az olyan halk hangokat is, mint a szél. Ez egy nagyon hasznos funkció, és ráadásul a „beeresztett” környezeti zajok erőssége több fokozatú skálán állítható.

Ha pedig elkezdünk beszélgetni, a Beszédészlelés funkció kikapcsolja az Aktív zajszűrést, aktiválja a környezeti hangot, így tisztán hallhatjuk a beszélgetést anélkül, hogy kivennénk a fülünkből a fülest.

Akkumulátor

Ez manapság a vezeték nélküli szeparált fülhallgatók egyik Achilles-sarka. A kis készülékekbe kell ugyanis beépíteni az akkumulátorokat is, amelyek a működéshez szükséges energiát szolgáltatják. Viszont a szűkös hely miatt a hatékonyság óriási jelentőséggel bír. A vacakabb modelleknél be kell érni mindössze pár órával, ami lássuk be elég kevés. De azért akadnak ellenpéldák is, a Samsung Galaxy Buds2 Pro ugyanis például nagyjából 7,5 órányi folyamatos üzemidőt szavatol. Ráadásul a hordozásra szolgáló tokja egyben egy mobil akkumulátor is, azaz fel is képes tölteni energiával, amivel a rendelkezésre állási idő megduplázható!

Összegzés

A lényeg tehát, hogy a vezeték nélküli fülhallgatók választéka ma óriási, de a vásárlás előtt érdemes tájékozódni. Olyan modell mellett érdemes letenni a garast, amely

– Jó hangminőséget kínál

– Könnyen kezelhető

– Kényelmes

– Akkumulátora hosszú üzemidőt szavatol

– Nem utolsó sorban, jó hazai szervizháttérrel rendelkezik, ha bármi gond adódna

Nem kétséges, hogy ezeknek a követelményeknek több márka fülesei is megfelelnek, például ilyen a Samsung Galaxy Buds2 Pro is.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?