Péntekre halasztotta az Artemis-1 misszió rajtját a NASA, mert műszaki rendellenesség lépett fel az egyik hajtóműben. 

A legutóbbi tervek szerint most hétfőn indult volna útnak a NASA Artemis Hold-programjának első küldetése, amely során letesztelik a hatalmas Space Launch System rakétát és az Orion űrhajót, amelyben a jövőben az űrhajósok utazni fognak. Az indításra végül azért nem került sor, mert a NASA csapata a visszaszámlálás alkalmával problémába ütközött, és végül úgy döntöttek, elhalasztják a rajtot.

Mint kiderült, a Space Launch System tankolását kétszer is félbe kellett szakítani, mivel az egyik hajtóműnél szivárgást tapasztaltak, valamint a hirtelen nyomásnövekedés is hátráltatta a tankolást. A NASA jobbnak látta elhalasztani az indítást, és a következő lehetséges időpontnak helyi idő szerint péntek kora délutánt adták meg.

Az Artemis-küldetés történelmi jelentőségű, ez lesz ugyanis a második alkalom, hogy ember lép a Hold felszínére. Legutóbb 1972. december 11-én az Apollo–17 űrhajó legénysége járt az égitesten, de a mostani lesz az első alkalom, hogy egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz a küldetésen. Az Artemis-3 misszióval négy űrhajós jut el a Holdra, azt viszont jelenleg nem tudni, hogy személy szerint kik vesznek részt a küldetésben.

A rakétának a jövőbeni emberes Mars-missziókban is nagy szerepet szánnak, ugyanis a segítségével tervezi eljuttatni a NASA az Orion űrhajót a vörös bolygóra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!