Szombaton indulhat útnak a NASA holdrakétája

Többszöri időpont módosítás után szeptember 3-án, szombaton elrajtolhat a NASA Artemis-1 misszió rakétája. 

Az eredeti tervek szerint a NASA-nak hétfőn két órája lett volna arra, hogy az időjárási és egyéb körülményekhez igazodva elindítsa az Artemis-1 misszió rakétáját, ám végül műszaki problémák miatt a halasztás mellett döntöttek. Mint kiderült az egyik hajtóműnél szivárgást tapasztaltak, valamint a vihar miatt késett a rakéta tankolása is.


Az űrhivatal új időpontot tűzött ki a rajtra: a mostani tervek szerint szeptember 3-án veheti kezdetét a Holdat célzó misszió, az SLS indítására pedig ezúttal is két órás időintervallumot jelöltek ki, melynek kezdő pontja magyar idő szerint 20:17 lesz.

A hétfői halasztás óta a NASA több időpontot is megadott a rakéta lehetséges indulási idejének, szeptember 2-át (péntek) és szeptember 4-ét (vasárnap) is, de azt sem tartják kizártnak, hogy csak októberben valósulhat meg a fellövés. Az SLS a NASA Kennedy Űrközpontjának létesítményeiből indul.

Az Artemis-1 misszió az Artemis-program első ember nélküli űrrepülése lesz, melynek során a NASA új Space Launch System óriásrakétáját tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra. Az Artemis küldetést a harmadik fázis fogja beteljesíteni, melynek alkalmával néhány éven belül újra ember léphet a Holdra.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?