Holdutazás elnapolva: Ismét csúszik az Artemis-1 startja

Az Artemis-1 szombatra tervezett rajtját is elhalasztotta a NASA, mivel a mérnökök nem tudták kiküszöbölni a tartóst hidrogénszivárgást.

Az eredeti tervek szerint augusztus 29-én indult volna útnak a NASA holdrakétája, ám időjárásbeli és műszaki okok miatt végül az elnapolás mellett döntöttek az űrhivatal mérnökei. Szeptember 3-án, szombaton próbálták újra a dolgot, akkor viszont hidrogén-üzemanyag szivárgás lépett fel. Bár a NASA szakemberi keményen küzdöttek, háromszor is nekiugrottak a probléma megoldásának, végül úgy vélték, jobb lesz ismét elhalasztani a rajtot.


A NASA 2025-ben újra embert tervez küldeni a Holdra, ennek első lépése az Artemis-1 küldetés, melynek alkalmával az új Space Launch System (SLS) óriásrakétát tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra. Az amerikai űrhivatal emberes holdraszállását egyébként több alkalommal is eltolták, mivel idővel egyre több jel utalt arra, hogy a kitűzött céldátum tarthatatlan.

A mérnökök most komolyabban is megvizsgálják az SLS-t, és előfordulhat, hogy a javításokat nem tudják majd az indítóállomáson elvégezni, hanem egy műhelybe kell átszállítaniuk. Ha erre kerülne sor, akkor szinte biztos, hogy a szeptemberi hónapban már nem lövik fel a szupernehéz holdrakétát.

A NASA célja, hogy a SLS a Hold, majd idővel a Mars emberes kutatásait is kiszolgálja.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?