Újra Magyarországon a nagymúltú KLH hangsugárzók

Sokak számára még ismeretlen a KLH márkanév, pedig egy 1957-es alapítású cégről van szó, ami a Hi-Fi világ hajnalán született és most újra megjelent a magyar piacon is.

Az 50-es évektől a 70-es évekig a KLH volt az egyik legismertebb és legelismertebb hangszóró márka, amelyet az Egyesült Államokban gyártottak és világszerte értékesítettek. A „K” a KLH-ban, Henry Kloss, egy igazi polihisztor volt, aki öt vállalatot alapított. Ezek a KLH mellett, az Advent, a Kloss Video (a vetítőtelevíziók korai vezetője), valamit a már biztosan ismerősebb Cambridge Audio és a Tivoli Audió.


Kloss volt az akusztikus szuszpenziós hangszórók egyik úttörője, amelyekben a levegő egy zárt házban a mélyhangszórók (mélysugárzók) visszaállító erejeként működött.

Az akusztikus felfüggesztéses konstrukciók sokkal kisebb házakból nyújtottak kiemelkedő basszust, mint az akkoriban uralkodó nyitott hangszóróházakból elérhető lett volna.

Az Acoustic Research-nél kezdte, majd a KLH-hoz került, és Kloss a kisebb, „polchangsugárzók” egyik atyja volt. Amikor az 50-es évek végén megjelentek a sztereó felvételek és komponensek, ezek a kisebb hangszórók elfogadhatóvá tették a két hangszóró elhelyezését a nappaliban, és meggyorsították a sztereó elterjedését.

KLH Model Three

A KLH számára készített összes tervezése elképesztő hangminőséget produkált elegáns, de nem feltűnő dobozokkal. Az innovációkat a hangszórók, nem pedig a kiugró vagy bonyolult hangdobozok adták. Az KLH újjáélesztett Model Three modellje folytatja ezt a hagyományt, letisztult, mahagóni furnérral burkolt, klasszikus stílusú, törtfehér vászon rácsszövettel.

KLH Model Five

A Model Three-t megelőzte a Model Five, egy nagyobb, 3-utas kialakítású modell, amely lelkes kritikákat kapott.

Tekintettel a Model Five zajos sikerére, a Model Three-nek nem volt könnyű dolga, de a kritikusok szerint beváltotta a hozzá fűződő reményeket.

A hangfalakat pedig most a hazai zenerajongók is meghallgathatják és megvásárolhatják a Muzix Audiónál.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?