Nem alakul problémamentesen az Artemis-1 misszió, de a NASA szerint még szeptemberben útnak indulhat az űrhivatal által valaha épített legerősebb rakéta. 

Az eredeti tervek szerint augusztus 29-én lőtték volna fel a NASA holdrakétáját, ám időjárásbeli és műszaki okok miatt végül az elnapolás mellett döntöttek az űrhivatal mérnökei. Szeptember 3-án ugrottak neki újra a dolognak, ám ezt a kísérletet is leállították, miután a hármas hajtóműnél olyan hibát fedeztek fel, amelyet már nem tudtak kijavítani a rakéta kilövéséig.

Pénteken a mérnökök kicserélték a szivárgó tömítést, amely miatt a legutóbbi kísérlet dugába dőlt, illetve az egyik hidrogén-elvezető vezetéken is javításokat végeztek, melyek a korábbi alkalommal okoztak hidrogén-üzemanyag szivárgást – írja az Engadget a NASA-ra hivatkozva. A jelenleg tervek szerint az amerikai űrkutatás hivatalnál szeptember 17-én tesznek veti alá a kijavított rakétát, és ha az sikeres lesz, akkor az indítást szeptember 23-án ismételhetik meg.

A sikeres üzemanyag teszt mellett az amerikai Űrhaderőnek is áldását kell adnia a kilövésre, illetve egy pótnapot is kijelöltek: ezek szerint a következő lehetséges indítási időpont szeptember 27.

A rakétának a jövőbeni emberes Mars-missziókban is kiemelt szerepet szánnak, ugyanis a segítségével tervezi eljuttatni a NASA az Orion űrhajót a vörös bolygóra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!