Ismét változott a program a NASA-nál

Tovább tolódik a SLS Artemis-1 indítása, a következő lehetséges időpont szeptember 27.

Augusztus 29-én indult volna útnak a NASA holdrakétája, ám időjárásbeli és műszaki okok miatt végül az elnapolás mellett döntöttek az űrhivatal mérnökei. Szeptember 3-án, szombaton próbálták újra a dolgot, akkor viszont hidrogén-üzemanyag szivárgás miatt ismét el kellett halasztani a rajtot.


Előző hét pénteken a mérnökök kicserélték a szivárgó tömítést, amely miatt a legutóbbi kísérlet dugába dőlt, illetve az egyik hidrogén-elvezető vezetéken is javításokat végeztek, melyek a korábbi alkalommal okoztak hidrogén-üzemanyag szivárgást. Az új startot legutóbb szeptember 23-ra datálta a NASA, pótnapnak pedig a szeptember 27-ét tűzték ki.

Most ismét változott a forgatókönyv: az űrhivatal hétfő esti közleményben adta hírül, hogy a korábbi dátum már nem érvényes, és jelen pillanatban szeptember 27-ét célozzák meg a holdrakéta kilövésére, a pótalkalom pedig október 2. A NASA szeptember 21-én hajtja végre a hajtómű-teszteket, erre a legutóbbi tervek szerint szeptember 17-én került volna sor.

Az amerikai űrkutatási hivatal 2025-ben újra embert tervez küldeni a Holdra, ennek első lépése az Artemis-1 küldetés, melynek alkalmával az új Space Launch System (SLS) óriásrakétát tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?