2,5 milliárd pixeles képet tett közzé a NASA

Minden korábbinál nagyobb és szebb felbontású, 2.5 milliárd pixeles képet küldött vissza a NASA Perseverance marsjárója. 

Az amerikai űrkutatási hivatal több mint ezer fotóból állította össze azt a nemrégiben közzétett, 2500 millió pixelből álló panorámaképet, amely a Mars Jezero-kráterében, egészen pontosan a Hogwallow Flats nevű régióban készült. Ez a gyönyörű mozaik a valaha készült legrészletesebb fotó a Mars felszínéről, a képet teljes felbontásban itt tudod megnézni.


NASA 2.5 milliárd pixeles
Fotó: NASA

A NASA egy videót is közzétett, amelyben bemutatja a hatalmas felbontású panorámakép legérdekesebb részleteit.

A NASA Perseverance marsjárója most a Jezero-kráter egy igazán fontos részét kutatja. Körülbelül 3,5 milliárd évvel ezelőtt egy folyó ömlött a Jezero-tóba, sarat és homokot rakva a kráter fenekére. A kutatók úgy vélik, hogy a deltavidéken üledékes kőzet található, amely ígéretes helynek tűnik az ősi élet nyomainak felkutatására.

A Perseverance 2020 júliusban indult útnak a Földről, és tavaly februárban landolt a Jezero-kráter fenekén az Ingenuity nevű helikopterrel. Eddigi legnagyobb tudományos eredménye, hogy sikerült bizonyosságot szereznie arról, hogy a Jezero-kráterben egykoron tényleg víz lehetett. A rover folyamatosan úton van, szorgosan gyűjtögeti a mintákat, amelyeket később a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) egy közös akció keretében hoz el a Földre. Erre a jelenlegi információk szerint 2033-ban kerülhet majd sor.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?