Huawei MateBook X Pro – Az új MacBook-verő megérkezett?

Megkaptuk egy teszt erejéig a Huawei MateBook X Pro 2022-es kiadását, ami már első ránézésre is minőséget sugall, ráadásuk az elődökkel szemben ezt végre nem csak szürke színben lehet megrendelni. De mivel egy laptopnál a szín valójában csak kevésbé fontos (mondjuk eggyel az előtt található a sorban, hogy kapható-e hozzá való Guess hordtáska), nézzük, mit is tud a legújabb X Pro.

Külső, tulajdonságok

A MateBook X Pro is a család többi tagjához igazodik, karcsú és elegáns dizájnnal, amely egy irodában vagy iskolában sem mutat rosszul. Szokás szerint a laptop házának minősége fantasztikus, a billentyűzet használatakor egyáltalán nem hajlik a váz. A készülék masszív és tartósn érzetet kelt, és mivel a laptop súlya mindössze 1,38 kg, így bőven a könnyebben hordozható kategóriába esik.


Huawei MateBook X Pro
Csatlakozőhömpölyről azért nem beszélhetünk.

A csatlakozóválaszték eléggé korlátozott, egy 3,5 mm-es audiocsatlakozóval és négy USB-C porttal kell beérnünk. Utóbbiak közül kettő Thunderbolt 4 támogatással rendelkezik, bár ez mostanában egyre gyakoribb a csúcskategóriás laptopoknál. Sajnos viszont nincsenek USB-A csatlakozók a régebbi perifériák számára.
A billentyűzet nagyon érzékeny és a trackpad ugyanazokkal a remek haptikus visszajelző funkciókkal rendelkezik, mint amit az elődnél láthattunk. A hangerőt és a fényerőt a panel oldalain tudjuk beállítani a gesztusvezérlés segítségével, ami nagyon menő dolog.

Huawei MateBook X Pro
Igényes, erős billentyűzetet kapott.

A HD webkamera is jól működik, és elég tiszta és részletes volt ahhoz, hogy bármilyen konferenciabeszélgetéshez bőven jó legyen. Sötétebb környezetben ugyan kevésbé használható, de ha valaki barlangászkodás közben akar Zoom-olni, annak úgysem a fény lesz a legkomolyabb gondja.
Ehhez a laptophoz csak egyféle CPU van, a 12. generációs Intel Core i7-1260P, amely szupergyors feldolgozási sebességet biztosít.

Sajnos viszont videokártya nincs benne, szóval ha mondjuk játszanánk, akkor vegyük figyelembe az Intel Iris X Graphics lehetőségeinek korlátait.

Kijelző

A Huawei MateBook X Pro 14,2 hüvelykes kijelzővel érkezik. Képaránya 3:2, felbontása pedig 3120 x 2080. A felbontás itt lenyűgözőbb, mint a korábbi generáción, bár ebbe az árba talán már az OLED is belefért volna.
Mindazonáltal a kép nagyon szép és éles, mindegy, hogy filmet, nézünk rajta, vagy épp játszunk, minden jól fog kinézni ezen a gépen. Persze értelemszerűen az Excel táblák és Word doksik is, ha már dolgoznánk a MateBook Pro X-en.
A laptop érintőképernyővel rendelkezik, ami kiválóan működött. A dokumentumok görgetése és a képek nagyítása szuper és azok, akik rendszeresen dolgoznak mondjuk táblázatokkal imádni is fogják. Mindenki más értetlenülnéz majd,hogy ugyan miért lenne jó, ha összetappizzuk ezt a szép kijelzőt?

Akkumulátor

A MateBook X Pro 60 Wh-s akkumulátort kapott, amivel lazán kibír egy munkanapot. Igazából nagyjából 10 órát tudtuk egyhuzamban használni normál munkakörülmények közt. Nyilván erősebb megterhelés alatt már olvadnak az órák és mondjuk egy komolyabb játék már akár le is negyedelheti a rendelkezésre állási időt, de ez teljesen normális folyamat, igazából az akkuidő nagyon jó egy 14,2 hüvelykes laptophoz képest.

MacBookverő?
Ez a jelző még az első generációs MateBook-okkal kapcsolatban jelent meg, mondjuk ebben a Huawei névválasztása is rendesen benne volt. Természetesen akkor is orbitális hülyeség volt, de nagyon jól lehetett vele Apple-felhasználókat pukkasztani. Szóval a MateBook természetesen nem fog MacBookokat enni reggelire és most tekintsünk el attól, hogy a 12. generációs Intel Core processzor hogyan aránylik mondjuk az Apple M2, vagy M1 Pro chipjéhez. Akinek valamiért Windowsra van szüksége, például, mert azt ismeri, vagy a munkahelyén a céges IT-sok nem hajlandóak Apple gépekkel is megismerkedni, annak úgysem lesz alternatíva az almás laptop. Arra akarunk ezzel utalni, hogy igazából ez nem hardver kérdése, így értelmetlen az összehasonlítás. Az mindenesetre igaz, hogy a választás már nem pénzkérdés, hiszen a MateBook X Pro ára bőven elég egy erősebb Apple laptopra is.

Ajánlás

A Huawei MateBook X Pro egy kivételesen szép és nagyon erős üzleti laptop, amit bátran ajánlunk mindenkinek, aki megteheti, hogy 800 000 forintot áldozzon egy laptopra és cserébe egy erős, elegáns gépet szeretne, amit biztosan sokáig nem kell lecserélnie majd.

[sc name=”facebook” ][/sc]

  • Külső
    (5)
  • Tudásszint
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
4.7

Összegzés

A Huawei MateBook X Pro biztosan nem fog csalódást okozni senkinek, aki megteheti, hogy megvegye. Igazi elegáns munkagép. Szerettük.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?