Okosotthonnal az elszabaduló energiaárak ellen?

A többség egyre nagyobb aggodalommal figyeli az energiaárak drasztikus emelkedését, melynek következtében felértékelődött többek között az energiatakarékos házak, okosotthonok értéke is. A kézzelfogható, kényelmi szempontok mellett az okosotthonok nagyon gazdaságosak lehetnek, így a pénztárcánk is „megérezheti” otthonunk modernizálását.

Kapcsold be a klímát több kilométer távolságból, hogy kellemesen lehűljön a lakás, mire hazaérsz! Nézz utána, hogy milyen műsort néz a gyerek, mikor épp nem vagy otthon! Kukkanst be a sütőbe egy kamerán keresztül, hogy megtudd, hogy áll az étel! Ezek az elképesztő technológiák ma már nem csak a sci-fi filmekből lehetnek ismerősek, ráadásul meglétük egyre kevésbé számít luxusnak, még ha messze vagyunk is attól, hogy a smart home technológiák alapelvárásnak minősüljenek. Míg eddig az okosotthon esetében főleg a kényelmen és a szabadságon volt a hangsúly (még a kanapéból sem kell felkelni, hogy lehúzzuk a redőnyt vagy bekapcsoljuk a tévét), az utóbbi időszakban egyre inkább a környezetszennyezés mérséklése és a hatékony energiafelhasználás került előtérbe – utóbbira az elmúlt hónapokban pedig különösen nagy hangsúly helyeződött.


Az emelkedő energiaárak miatt várhatóan egyre többen telepítenek okosotthon rendszert a lakásukba, amennyiben erre pénzük és lehetőségük nyílik. Érdemes leszögezni, hogy az még nem számít okosotthonnak, ha akad néhány eszköz a lakásban, amit hanggal vagy valamilyen applikációból tudunk irányítani. Akkor beszélhetünk okosotthon-rendszerről, ha a házunkban található gépek képesek egymással információkat megosztani, sőt a felhasználó igényét és viselkedését figyelembe véve beavatkozás nélkül maguktól is képesek működni. Kiváló példa erre a Samsung SmartThings okosotthon-rendszere, amellyel testreszabottan irányíthatjuk a házat, valamint rá is bízhatjuk magunkat a rendszerre, ugyanis teljesen automatizált folyamatokat is képes végezni anélkül, hogy bármit külön kellene vezérelni.

Vegyünk egy példát! Ha szeretnénk megnézni este egy filmet a fotel kényelméből, nincs más teendőnk, mint rábízni magunkat a fentebb említett SmartThings rendszerre, amely elvégzi helyettünk a TV, a lámpák és a hangulatvilágítás beállítását, így nekünk csak annyi dolgunk marad, hogy elkészítsük a popcornt és kitöltsük a kólát az otthoni mozizáshoz. Emellett az okos-rendszerrel hasznos értesítéseket is kaphatunk olyan apróságokról is, mint hogy hol áll a mosás, sőt kérhetjük azt is, hogy a mosógép – amely összeköttetésben áll az okosrendszerrel – frissen tartsa a ruháinkat, míg mi hazaérünk és kiteregetünk. Vagy ott van a légkondi, amit távolról is vezérelhetünk, így a munkából már egy kellemesen hűvös lakásba térhetünk haza.

Fotó: Samsung

A most felsorolt példák viszonylag jól ismertek, ám ahogy fentebb is említettük, az okosotthonok másik nagy előnye a kényelem mellett az energiatakarékosságban rejlik, ami az orosz-ukrán háború kitörése nyomán fellépett energiaválság miatt kiemelten fontos szemponttá lépett elő. Felkapcsolva hagytad a villanyt? Sebaj, kapcsold le az irodádból! Úgy hagytad a redőnyt? Hagyd, hogy azok az időjárástól függően fel-le húzódjanak, télen bent, nyáron kint tartva a meleget! Egy automatizált otthon nem csupán egy jól hangzó, vagány dolog (bár kétségkívül az is), az intelligens eszközökkel energiát és pénzt takaríthatunk meg, ugyanis az alacsonyabb számla kevesebb rezsikiadást jelent.

A Samsung Európa legnagyobb fogyasztóelektronikai kiállításán, a 2022-es, berlini IFA színpadán kiemelt figyelmet szentelt a SmartThings rendszernek, melynek kapcsán arra is kitért, hogy az okosotthonos megoldásokban látja a választ a fogyasztás csökkentésére. Ennek apropóján egy új, mesterséges intelligencia által vezérelt energiatakarékos üzemmódot is bejelentettek – vagy, ahogy a Samsung nevezi MI Energia üzemmódot –, amelynek optimális használatával maximalizálható az energiamegtakarítás. A gyártó szerint a gyakorlatban ez úgy néz majd ki, hogy a hűtőszekrények maguktól szabályozzák a hőmérsékletet az ajtónyitási szokások, valamint a kompresszor fordulatszám alapján, a mosógépek esetében pedig a berendezés felismeri a behelyezett ruhák anyagát, és a rendszer ennek megfelelően választja ki a szárítás módját. A gyártó közlése szerint az okos és környezettudatosabb eszközök használatával akár 30 százalékos energiacsökkentés is elérhető.

okosotthonok energiaárak
Fotó: Samsung

Bár ez remekül hangzik, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a SmartThings-rendszer működéséhez a Samsung ökoszisztémába tartozó vagy azzal kompatibilis eszközökkel kell berendezni a lakást. Könnyebbség, hogy a gyártó a kezdetektől nyílt ökoszisztémában gondolkodott, vagyis más gyártók eszközei is integrálhatóak a rendszerbe. Jelenleg egyébként mintegy 40 Samsung háztartási készülék található a piacon, amelyek SmartThings kompatibilisek.

Az okosotthon-rendszerek rövidtávon nem jelentenek széleskörű megoldást az energiaválság kezelésére, hiszen lényegesen költségesebbek, mint a hagyományos lakóházak, ellenben hosszabb távon megtérülő befektetésként tekinthetünk rájuk. A jövő lakóépületei esetében egyértelműen a kényelem, a biztonság és a költséghatékonyság kapja a főszerepet, utóbbi pedig feltehetően különösen nagy jelentőséggel bír majd, mivel a szakértők szerint nagyon messze még az energiaválság vége.

okosotthonok energiaárak
Fotó: Samsung

A SmartThings rendszert még 2019-ben volt szerencsénk kipróbálni, ha kíváncsiak vagytok, hogy akkor milyennek láttuk a Samsung okosotthon-rendszerét, akkor érdemes elolvasni az erről szóló cikkünket, amelyben többek között a rendszer működéséről is találtok érdekességeket.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?